Преди изборите за Европейски парламент разликата между ГЕРБ и БСП е 1,2%. Това сочи проучване на изследователския център „Тренд“.

герб

Данните показват още, че се увеличава дистанцията между ДПС и „Обединените патриоти”, която през януари вече е почти двойна в полза на Движението. Демократична България и „Воля“ запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца.
Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни регистрираме в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори деклариращите, че няма да гласуват, бяха между 35% и 37%, то на въпроса за европейските избори тези стойности се покачват до 45%.
Изборите за Европейски парламент традиционно са с по-ниска избирателна активност от парламентарните, уточняват от „Тренд”. Декларираната активност пък е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. В оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Данните са от първата част на редовното проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните партии, институции. Проучването е реализирано в периода 10-17 януари чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1008 души.


Share Follow

Leave A Reply