От днес РЗИ-Монтана също обявява грипна епидемия на територията на областта. Учебните занятия в училищата се преустановяват до 4 февруари 2019 г. До второ нареждане в областта се преустановяват и детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

От понеделник в област Враца също е в сила грипна епидемия, а срокът на противоепидемичните мерки бе удължен на територията на областите Хасково и Ямбол.

снимка: iStock

снимка: iStock

Така областите, в които е в сила грипна епидемия към момента стават 23. Това са: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Софийска област, София-град, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол. В област Ловеч грипна епидемия е обявена само на територията на община Луковит.

Учебни занятие не се провеждат в 1370 училища в страната. Образователният министър успокои учениците, че дългата ваканция няма да наложи извънредни учебни часове.

снимка: Уикимедия

снимка: Уикимедия

Безплатни прегледи и консултации за пациенти със съмнения за грип ще има днес във Военномедицинска академия в София. Те не е необходимо да имат направление от личния лекар. Изисква се обаче предварително записване. Болните ще бъдат консултирани от специалисти от Катедрата по инфекциозни болести към ВМА. В „Пирогов“ от понеделник също работи грипен кабинет за деца, като прегледите отново са безплатни

 


Leave A Reply