Десетки граждани поднесоха венци и цветя пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим. Сред тях бяха председателят на парламента Цвета Караянчева, нейният предшественик Димитър Главчев, президентът Петър Стоянов и др. Пред параклиса в градинката на НДК свещеници извършиха молебен в памет на загиналите по време на тоталитарния строй.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В словото си председателят на парламента Цвета Караянчева отбеляза, че на този ден българи от цялата страна се събират, за да се уверят, че има критична маса будни българи, защото злото спи под камък само в приказките.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Днес все по-често ставаме свидетели на уж изпуснати реплики, уж изречени на шега от хора, които се борят да забравим зверствата на комунистическия режим. Дали някой политик ще каже, че Народният съд е бил необходим за времето си правосъдие, или ще откаже да почете деня под предлог, че съществуват различни мнения по въпроса. Това са съзнателни опити да се омаловажи степента на едно престъпление, което откъсна България за десетилетия от цивилизования свят“, допълни Караянчева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Президентът Петър Стоянов (1997-2002) коментира, че най-тежкото последствие от режима е омразата, която беше засадена дълбоко и трайно на българска почва. “Унищожено беше цяло поколение българска интелигенция. Това разделение, прокарано тогава, и днес продължава да съществува. Това е най-голямото поражение, което комунизмът нанесе в морален план”, посочи Петър Стоянов.


Share Follow

Leave A Reply