Сегашният режим на въздушен и морски трафик между Великобритания и ЕС няма да отпадне автоматично след 29 март. Това каза ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев, предава “Фокус”.

Флаговете на ЕС и Великобритания Снимка: telegraph

Флаговете на ЕС и Великобритания
Снимка: telegraph

„ЕК направи предложение и на ниво постоянни представители на ЕС в Брюксел е постигнато споразумение в областта на авиацията за това какви стъпки следва да се предприемат до 29 март, така че и на 30-ти, и в кратък период, след като е минала датата на влизането в сила на Брекзит, да няма прекратяване на въздушния или морския трафик между ЕС и Великобритания“, обясни Огнян Златев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той припомни, че миналата седмица вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отправи призив към българските граждани във Великобритания, ако все още нямат, да придобият регистрация. “Британското правителство обяви, че премахва таксите за този вид регистрации с цел улесняване на процеса”, уточни той. “В плана на българското правителство се предвиждат разяснителни кампании, откриване на допълнителни работни места и допълнителна консулска служба в Единбург”, добави ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София.


Share Follow

Leave A Reply