Президентът представи отчет на дейността си, в който разкритикува управлението и изтъкна, че формира Съвет за стратегическо развитие на България, който да предложи алтернатива. Можем ли да кажем, че освен опозиция на управляващите, обратно на досегашното мнение, президентът иска да бъде и опозиция на БСП? И трябва ли президентската институция да поема тази роля на опозиция?

Не знам дали президентската институция е в ролята на опозиция. И не вярвам да е търсено. Очевидно е, че президентът иска да продължи това, за което беше избран. Той беше избран с доста, така да се каже, протестен вот срещу стила на управление в последните години. И то протестен вот, струва ми се, не само срещу управляващите, а срещу всички. Затова и президентът се опитва да поддържа това свое ампоа, защото то е нещото, което го различава от всички по терена. По този начин той продължава да бъде нов в очите на българите и да не се превръща в част от статуквото. Затова той критикува статуквото.

Как да тълкува политическият елит изказването на Радев, че въпросът не е дали ще има предсрочни избори, а кога?

Вече става ясно, че това е неговият политически стил – доста нападателен. Струва ми се, че това е част от ескалацията на критиката срещу управляващите. И това не е неочаквано, защото това е цялостното му присъствие на терена, което виждаме.

в парламента - пред парламента (2)

На предизборната среща в НДК лидерът на ГЕРБ отправи остри критики към актива на партията. Как трябва да се тълкува изказването на Борисов? На актива ли говореше само, или на избирателите и опонентите си?

Съвсем буквално трябва да се тълкува. Естествено, че винаги се говори на избирателите. Но точно, защото говореше на избирателите, той предпочете да удари, така да се каже, предупредително през пръстите актива. Той не го прави за първи път. Отдавна Борисов точно така действа – критикува и собствената си партия, показвайки две неща. Първото, че не е партиен, а надпартиен лидер. Така се опитва да изглежда. И второ, той се дистанцира от евентуалните неудачи, които ГЕРБ търпи, за да си спести негативи. Съвсем логична стратегия виждаме също и тук.

Притеснени ли са според Вас в ГЕРБ от малката разлика с БСП месеци преди евровота?

Да, естествено, че са притеснени. Притеснени са също и от факта, че може да се появи нов играч. Притеснени са, че по принцип, в поредицата от три почивни дни техният електорат е по-застрашен. Просто БСП и ДПС имат малко по-твърд електорат. Естествено, че са притеснени. В същото време имат си надеждата, че все пак след година и половина на власт, запазват някаква разлика пред БСП.

опозиция - управляващи

Резултатът от евроизборите ще даде ли отражение върху резултата на местния вот?

Несъмнено, ако има пробив в системата, така да се каже, това ще даде допълнителен импулс на опозиционни кандидати. И обратно, ако ГЕРБ победи отново, това ще поуспокои малко духовете за местните избори, защото знае се по принцип, че местните избори са по-лесни за ГЕРБ. Съвсем друг е въпросът, че този път, като че ли, ГЕРБ е дал задачата силно представяне на евроизборите, за да има номинации за местните. Това е като цяло задачата на структурите. И вероятно структурите ще се опитат много добре да си свършат работата на европейските избори, за да ги има въобще за местните.

малка - голяма коалиция

Как ще се отразят на правителството драмите в малката коалиция?

Няма как да се отразят много добре на цялата управляваща коалиция, какво остава за самата малка коалиция. Но затова са уроците от миналото, за да се учат. Имаше такава коалиция в предния мандат – това беше Реформаторският блок. Видяхме какво се случи с тях. Такава е и опасността в конкретния случай.


Share Follow

Leave A Reply