Аз мисля, че събитията от 10 януари 1997 година и 4 февруари 1997 година, промениха всъщност много категорично посоката, по която беше тръгнала България. Това заяви Петър Стоянов, държавен глава на България в периода 1997-2002, по повод събитията, довели до връщането на мандата на БСП на 4 февруари 1997 г., предава “Фокус”.

Петър Стоянов
„В известен смисъл нищо от това, което се случва днес – членство в НАТО, в Европейския съюз, еврофондове, участия в евроизбори, участия в европейски дебат с всички плюсове и минуси, разбира се – всичко това нямаше да го има, ако не се бе случило онова, което се случи след 4 февруари“, отбеляза Петър Стоянов. „БСП беше принудена да върне мандата по онова време и е важно да се каже това, защото на 4 февруари аз очаквах представителите на БСП, тъй като вече бях връчил мандат за съставяне на правителство точно на тях“, припомни той.

снимка: 168chasa.bg

снимка: 168chasa.bg

„На 4 февруари те дойдоха с една папка, в която имаше цял един Министерски съвет, заедно с министър-председател. Ако аз бях взел тази папка и я бях внесъл в Народното събрание, един кабинет на БСП щеше да бъде гласуван, тъй като мнозинството на БСП там беше абсолютно. Отказах да взема папката и свиках Консултативен съвет по национална сигурност“, обясни още Петър Стоянов. Той уточни, че на Консултативния съвет по национална сигурност, чак след 4-5 часа, под натиска на всички останали партии и на протестиращите БСП са склонили да не съставят второ правителство.

10-ти януари, 1997г., снимка: Videoclip.bg

10-ти януари, 1997г., снимка: Videoclip.bg

„Повече от 25 дни в България имаше масови протести, протести, които нямат аналог в днешно време. Протестираха хората не само в София, протестираше се в Пловдив, Варна, Бургас, Дупница, кажи речи в цяла България. Страната наистина беше пред гражданска война“, припомни Петър Стоянов. По думите му именно този огромен обществен натиск е принудил БСП да не състави второ правителство. „Аз назначих служебен кабинет и след него се отвори пътят за нови избори, които бяха спечелени от Съюза на демократичните сили (СДС) и бе съставено ново правителство начело с Иван Костов“, допълни Петър Стоянов.

10-ти януари, снимка: БНР

10-ти януари, снимка: БНР

„Служебният кабинет назначен от мен, подписа споразумението за въвеждане на Валутен борд. И в България бе укротена хиперинфлацията. Чрез Валутния борд и чрез получените финансови помощи, ние успяхме да закрепим финансово-икономическото състояние на България. Слава Богу тази политика беше продължена категорично от правителството на СДС по-нататък и България днес е това, което е. Също по време на служебния кабинет подадохме молбата на България за членство в НАТО. Това бяха 2 много важни според мен стратегически определящи събития, които за дълго време определиха съдбата на България“, коментира още Петър Стоянов.


Share Follow

Leave A Reply