Русия успокои, че напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от страна на САЩ нямало да доведе до нова Студена война, нито до поредна надпревара във въоръжаването.

„Не смятам, че говорим за развитие на студена война. Настъпи нова епоха, която се характеризира с това, че САЩ поеха курс към счупване на цялата система за контрол над въоръженията. Това е срамно. Ние не се стремим към надпревара във въоръжаването, което бе характерно за епохата на Студената война. Президентът Путин го каза много ясно. Без съмнение, ще реагираме с военно-технически средства на всички заплахи, произтичащи от излизането на САЩ от договора и плановете им за създаване на ядрени боеприпаси с малка мощност.“ Това заяви Сергей Лавров – министър на външните работи на Русия. Лавров допълни, че страната му поддържа диалога, но няма да допусне САЩ и европейските им съюзници да поставят неизпълними условия.

снимка: globalyoungvoices.com

снимка: globalyoungvoices.com

Президентът Владимир Путин обяви, че Руската федерация излиза от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, след като САЩ предприеха аналогична стъпка от 2 февруари. Вашингтон обвини Москва в нарушаване на договора от 1987 г, който забранява наземното базиране на ракети със среден и малък радиус на действие, които са проектирани да носят ядрени бойни глави.


Share Follow

Leave A Reply