Турският президент Реджеп Ердоган призна, че страната му поддържа контакти със сирийското правителство, макар и на ниско ниво. Това се случва въпреки подкрепата на Анкара за опозиционни бойци, които се бият от години срещу армията на Башар Асад. „Външната политика със Сирия продължава на ниско ниво в различни области. За пример ви давам разузнавателните служби, които обменят информация. Лидерите може и да не си говорят, но службите трябва да го правят. Те използват каналите на службите, за да общуват с нас. Защо? Дори да имаш враг, не трябва да прекъсваш всички връзки.“

Президентът на Сирия Башар ал Асад, снимка: БГНЕС

Президентът на Сирия Башар ал Асад, снимка: БГНЕС

Ердоган заяви още в интервю за държавната телевизия TRT, че зоната за сигурност, която ще бъде установена по границата със Сирия ще влезе на 32 км в територията на арабската държава. Тя не може да бъде създадена без наше участие, допълни турският лидер, като показа карта на района. Анкара и Вашингтон се разбраха, че след изтеглянето на американските войски от Североизточна Сирия, турските сили ще създадат буферна зона по границата, която ще раздели враждуващите страни.

След като години наред Ердоган определяше Башар Асад за терорист, който трябва да си ходи, сега смекчава тона, тъй като с помощта на Русия и Иран сирийският президент успя да си върне контрола върху големи части от Сирия, изтласквайки опозиционни бойци и ислямисти от там.


Share Follow

Leave A Reply