“Започва очевидно осъществяване на стратегия на БСП за компрометиране на предстоящите избори”, каза председателят на Правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов по време на пресконференция в централата на партията. „Както винаги, се стремим да отговорим бързо на твърденията на опозицията. По отношение на твърденията в пресконференцията на г-жа Корнелия Нинова можем да заявим, че те не ни изненадват с това, че са неверни. Не ни изненадват с това, че имат множество и правни и логически спекулации“, каза Кирилов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите му неприятното е, че започва очевидно осъществяване на стратегия на БСП за компрометиране на предстоящите два изборни процеса – тези, които са за избор на представители в Европейския парламент и тези, които са за представители и органи в местната власт и местното самоуправление. „Нищо вярно не представи на вашето внимание г-жа Корнелия Нинова и колегите, които ѝ помагаха в това изложение. Напротив, изложението беше в голяма степен правно абсурдно и въобще не кореспондираше със статута на внесените законопроекти по отношение на Изборния кодекс, както и с направените предложения“, допълни още председателят на Правната комисия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Предполагаме, даже от вече един час имаме дълбокото убеждение, че тези изявления на лидерката на БСП целят да подрият Изборния процес чрез една нова, неподготвена, нестикована, некомпактно и организационно стъпила в правомощията си нова ЦИК. Опозицията търси провокации, опозицията не търси честни избори. Ако искаме честни избори, би следвало да делегираме доверие на сегашната ЦИК, която е провела множество избори. Такива и които ние не сме печелили. Да разчитаме на обстоятелството, че тази комисия има опит. Да, ние имаме много резерви по отношение на ЦИК“, каза още Кирилов и посочи, че ГЕРБ също биха искали да се ползват от новото положение и да увеличат квотата си в ЦИК, защото са управляващи. „Заради политическата целесъобразност и заради честността не сме поставяли този въпрос“, допълни Кирилов.

ЦИК

„Особено впечатляващо беше твърдението на г-жа Нинова, че ще направят искане за избор на състав на нова ЦИК. Уважаеми колеги, дебело подчертавам, че ние не повдигахме този въпрос, за да не оставяме в обществото каквото и да е съмнение, че търсим конюнктурно решение, което да е в полза на управлвяващите“, каза Кирилов. Председателят на Правна комисия допълни, че избор на ЦИК е проведен по правилата на този Избирателен кодекс през март 2014 г.

снимка: БНТ

снимка: БНТ

„Вие си спомняте, че в тази процедура доминираха представителите на тогавашното управляващо мнозинство. Ние никога не сме изразявали по какъвто и да е начин отрицателно становище в тази връзка. Ние оспорвахме тогава процедурата във връзка с иновацията, която внесе г-жа Мая Манолова по отношение на т. нар. президентска квота в тези избори. В правилата, които разписа 42-ото Народно събрание по настояване на г-жа Манолова, отсъстват правила за публичен подбор и изслушване на кандидатите на президентската квота“, допълни Кирилов и уточни, че президентът Росен Плевнелиев е изпълнил симетрично правилата за двете квоти.


Share Follow

Leave A Reply