Парламентът разгледа на второ четене промените в Наказателния кодекс за домашното насилие. Депутатите решиха наказанието за принуда в условията на домашно насилие да е между 3 и 10 години затвор. Който противозаконно лиши някого от свобода в условията на домашно насилие, също ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

насилие

Освен това бе прието, който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му, да се наказва с лишаване от свобода от 1 година или пробация. Народното събрание реши насилственото сключване на брак да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Вносител на предложенията са Цвета Караянчева и други депутати от ГЕРБ.

цвета караянчева

„Искам да благодаря на всички за единодушието, което постигнахме днес. Изключително важни промени, изключително важно послание към всички онези жени и деца, които са малтретирани вкъщи. Това е един удар срещу домашното насилие. Радвам се, че благодарение на работата на Правната комисия, благодарение на всички, които участваха в работната група, успяхме да постигнем този резултат. Това е стъпка в правилната посока“, каза Караянчева. Цвета Караянчева изрази убедеността си, че след като е постигнато такова единодушие, пред депутатите има възможност да работят в името на българските граждани единно. „Да обменяме мненията, да чуваме мненията на гражданските организации и да правим добро законодателство“, каза още председателят на парламента.

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов

„Психичното насилие стана елемент във всички престъпления, които имат физически или сексуален характер, спрямо партньор в брака или в съвместното съжителство”, заяви от своя страна председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. “След двукратен дебат в работната група, като отчетохме становищата на Министерство на правосъдието, на гражданските и обществени организации и на правната наука, отнесохме елемента психическо насилие в дефиницията за престъпление, извършено при домашно насилие, т.е. психическото насилие стана съществен компонент от понятието за домашно насилие. Ред престъпления – убийството, принудата, заплахата, лишаване от свобода в рамките на семейството или на фактическото съжителство, станаха квалифицирани състави, които се преследват с по-тежки наказания“, заяви още Кирилов.


Share Follow

Leave A Reply