Въвеждаме регулация при използването на наргилетата, не става въпрос за забрана. Това каза депутатът от НФСБ Борис Ячев, предава NOVA телевизия. „Въвеждаме регулация за наргилета, такава каквато е за останалите тютюневи изделия. Има забрана в Закона и това е поправка в Закона за закрила на детето, в която е записано, че е забранена продажбата и употребата на наргиле от непълнолетни”, каза Ячев.

Борис Ячев, снимка: БНР

Борис Ячев, снимка: БНР

По думите му много изследвания показват, че наргилетата не са безвредни. “Наргилетата сами по себе си възпитават и отглеждат едни бъдещи пушачи. Това е факт”, беше категоричен Ячев.

снимка: Shutterstock

снимка: Shutterstock

Собственикът на ресторант Ричард Алибегов беше категоричен, че бизнесът не иска да се върне старото положение в Закона за здравето, касаещо тютюнопушенето в заведения. „Ние сме внесли промени към здравната комисия за сегашното положение. В момента имаме закон, който не работи в нито една посока. Ние сме съгласни да не се пуши на затворени пространства, но да се направят зони за пушачи, изнесени извън търговските обекти”, поясни той.

наргиле, снимка: lechenie.bg

наргиле, снимка: lechenie.bg

Според него, наргилетата, които не съдържат тютюн, и бездимните цигари не би трябвало да подлежат на рестрикциите. „Бизнесът се опитва да създаде някакъв комфорт и на пушачите. Трябва да има избор”, уточни той.


Share Follow

Leave A Reply