“Отнемането на преференциалния вот е голям удар срещу демокрацията”, каза говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева пред журналисти в Народното събрание във връзка с промените в Изборния кодекс и обявеното от Мая Манолова, че ще обжалва промените в изборното законодателство. Според нея е очевидно, че ГЕРБ и ДПС са гласували заедно срещу отнемането на правото на българските граждани.

снимка: slavyansk.today

снимка: slavyansk.today

„Този висок праг на практика е недостижим. Това е отнемане на правото на българския гражданин за преференциално гласуване“, допълни още Йончева. Според нея тези текстове са приети на тъмно. „Може би следващото нещо, което трябва да предложим, е Народното събрание да заседава нощно време, за да може да спасим и тези 8% доверие на българския избирател. Да не се вижда цялото беззаконие и целия срам, който вършат българските депутати“, допълни още Йончева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Във връзка с твърдението на Спас Гърневски, че ако човек е достатъчно доказан и хората по места ще съберат необходимите гласове дори при този висок праг, Йончева заяви, че това е невъзможно на практика. „Тези правила са измислени така от ГЕРБ и от ДПС, че да няма на практика преференциално гласуване“, заяви говорителят на БСП.


Share Follow

Leave A Reply