“Приходите в бюджета от борбата срещу нелегалните цигари, меса и захарни изделия са с 50% повече”, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на представяне на резултатите от изследването на нивата на незаконната търговия с цигари от четвъртото тримесечие на 2018 г. „Доста се направи през тези години и то безапелационно. И това са стотици милиони повече в бюджета. С това се дава възможност за увеличение на учителски заплати, полицейски заплати, съдии, прокурори. Политическата воля е важна, важно е и че ДАНС, МВР, ГД „Гранична полиция“ и т.н. направиха капацитет, за да може да се свърши тази работа“, заяви Борисов.

снимка: МВР

снимка: МВР

Премиерът посочи, че е хубаво, че конкурентните в бранша са се сработили. „Освен стотиците милиони повече в бюджета, колегите работиха много сериозно и по захарните изделия, месата и т.н. Има складове, които с месеци стоят затворени, като знаят, че данъчните стоят при тях. В тази сфера, в която става въпрос за много пари, много лесно се корумпира. Утре имаме съвещание с областните дирекции, защото всяка вечер всяка дирекция дава справка какво е задържано като цигари, алкохол, нарязан тютюн. По същата схема в момента контролират горивата“, обясни Борисов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум. Вече имаме 100% контрол върху пристанища, рафинерии. Убеден съм, че до няколко месеца резултатите в горивата ще бъдат същите, мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха с цигарения бизнес, са в арестите. Моят съвет към всички е по най-бързия начин да си приведат бизнеса в бяло“, коментира министър-председателят. „Съпротивата е голяма. Всеки иска, ако може вместо 6 лв. да даде 3 лв. за една кутия цигари. Същите тия хора обаче искат после пенсиите и заплатите им да се увеличат. Така че моят апел по темата за горивата – защото е актуална, е асоциациите да направят така, че да изпълняват наредбите. С тези, които не се съобразиха по другите браншове, видяхте какво се случи. Моментът е такъв, че държавата се дисциплинира“, заяви Борисов. „Използваме всички мерки максимално да се осветли секторът“, коментира той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“4,4% е най-ниското ниво на нелегални цигари досега и съм удовлетворен, че това е израз на добрата работа на прокуратурата и МВР”, каза от своя страна главният прокурор Сотир Цацаров. „Искам да отбележа два момента. Първият е разбиването на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто капацитет конкурираше легалните производители. Вторият е, че бяха приети изменения в Наказателния кодекс, които позволиха да бъдат инкриминирани производството и разпространението на нелегални цигари“, заяви Цацаров.

Цигари new-glasgow-illegal-cigarettes

4,4% е нивото на незаконната търговия с цигари през четвъртото тримесечие на 2018 г., което е спад с 0,9% спрямо предходния период. Това показват данните от резултатите на проведеното от „Инициативата срещу незаконната търговия“ изследване за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки. Най-голям брой нелегални цигари са установени в Хасково, Плевен, Перник, Благоевград и Велико Търново. Изследването обхваща 20 големи града и над 3 млн. души, което е 47% от населението.


Share Follow

Leave A Reply