Възложил съм закупуване на над 40 камери, които да следят за движението в бус лентите. Това заяви заместник-кметът на София Дончо Барбалов, съобщава „Фокус”. По думите му, те трябва да бъдат монтирани до лятото.

Дончо Барбалов, снимка: kmeta.bg

Дончо Барбалов, снимка: kmeta.bg

Според него нарушаването на движението в бус лентите наистина затруднява водачите на градския транспорт и техните искания са справедливи. Той заяви, че възнагражденията, които се изплащат на водачите за извънредния труд са доста високи. Дончо Барбалов допълни, че проблемът с недостиг на шофьорите не е само в България, но и в целия ЕС.

снимка: Монитор

снимка: Монитор

Междувременно Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет продължава да обсъжда проблемите на шофьорите в градския транспорт. На срещата присъстваха представители на Комисията по транспорт към Столична община, шофьори в Столичния градски транспорт, представители на синдикални дружества, омбудсманът Мая Манолова, ръководителите на Столичните автодружества и др.

Столичен общински съвет

Бяха изслушани исканията на шофьорите, като основно те настояват за увеличение на заплатите в сектора, така, че да се техните възнаграждения да стигнат до средните работна заплата за София. Според тях това ще бъде постигнато с увеличение на 40 % на заплатите на всички шофьори. Те настояват за привличане на млади кадри в сектора. Протестиращите искат регламент и контрол върху бус лентите, така, че да бъдат използвани само от тях, както е по закон и Столична община да следи за нарушителите.

градски транспорт

По думите им, също голям проблем е, че разписанията на градския транспорт не са съобразени с трафика в града, което поражда невъзможност те да стигат според график и да могат да почиват в определеното време.


Leave A Reply