Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Смятате ли, че аргументите му са основателни? Със сега действащия закон ще бъде ли осигурена среда за честни и неманипулирани избори?

С машинно гласуване честност на изборите не може да се гарантира. Към момента правната рамка е максимално добра за гарантиране на поне формално нормално протичане на изборите. Това никой коментатор, нито външен наблюдател не го поставя под съмнение. Към момента и БСП, и президентът търсят “под вола теле”, търсят неща, които ги няма.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Големият проблем с българските избори идва от тежките социални зависимости в българското общество и това, че големи групи от избиратели са формално и неформално зависими от работодатели, местни лидери, ромски барони и хора, които по места ги принуждават да гласуват по един или друг начин. Когато си накаран да гласуваш за определен кандидат или партия, няма никакво значение как ще се отчете вотът – дали машинно, немашинно, дали ще гласуваш преференциално или не. В по-голямата си част хората дори не разбират преференцията.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В момента дебатите, които се водят и се повдигат най-вече от БСП и президента, са абсолютно безсмислени и отклоняват вниманието от важните въпроси. А важният въпрос в България е това, че много хора са социално зависими от своите работодатели. Оттам нататък всякакви дебати по това какъв да е прагът за преференциите, вълнуват единствено и само партиите, защото те си правят спрямо това сметки кой персонално да стане депутат. Но общата картина не може да се промени нито от въвеждането на машинно гласуване, нито от слагане на камери в избирателните секции.

машинно гласуване, БГНЕС

За срванение, това, че от КАТ постоянно слагат камери по пътищата, това, че има видеонаблюдение и аудиозаписи в патрулките, по никакъв начин нито е накарало хората да карат със съобразена скорост (напротив, постоянно стават автопроизшествия), нито е намалило корупцията и подкупничеството в МВР, като тези практики продължават да съществуват. Просто се намира начин, по който се заобикалят техническите средства.

Как ще коментирате решението на БСП да продължи да не влиза в парламента, въпреки призивите на президента?

БСП използват един абсолютно легитимен демократичен инструмент да не присъстват на парламентарни заседания. Нищо страшно не се случва в държавата. Явно е, ако мнозинството иска да прокара някакви решения, като не може да се гарантира кворум от БСП, ще се намерят варианти, с които да се постигне кворумът. В крайна сметка парламентът затова е колективен орган, за могат отделни групи в него да използват и процедурни механизми, за да преследват своите цели.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Нито са първите, нито ще бъдат последните, които го правят. Нищо фатално няма да стане за държавата, ако не се появят скоро в парламента. Лека-полека, след като оттече медийното внимание от това влизане и излизане, в крайна сметка те тихомълком ще се върнат обратно, защото сметката на един депутат да участва в политиката, е това той да стои в парламента и да върши парламентарна работа.

Подкрепяте ли предложението депутатите, които не влизат в парламента, да спрат да получават заплати?

Не, не го подкрепям, защото в крайна сметка депутатът е народен представител. Как той представя своите избиратели, е въпрос на негова преценка. Никъде не е ясно разписано, че депутатът трябва да бъде присъствено в парламента, за да изпълнява задълженията си на народен представител. Напротив, нека да взимат парите си, а въпрос на тяхна преценка е какво ще правят с тях. Това е чисто административен прийом – едва ли не да ги санкционираме за нещо, което те имат право да правят.

снимка: economic.bg

снимка: economic.bg

От ВМРО заявиха, че започват самостоятелна подготовка за явяване на европейските избори, а от “Атака” напуснаха коалициониия съвет на “Обединени патриоти”. Има ли все още шанс трите партии да се явят заедно на изборите и как ще повлияят вътрешните конфликти на тримата лидери на евентуално общо участие в изборите?

Тяхното поведение е напълно непредсказуемо, така че не можем да бъдем сигурни в нищо до последно, докато не мине регистрацията и не видим как ще участват в изборите. Аз мисля, че те наистина ще се явят поотделно, защото конфликтите между тях очевидно са непреодолими, те са междуличностни. Не става въпрос за противопоставяне на идеологическа основа по отношение на политики. Това са просто трима души с едно несравнимо голямо его и постоянно се опитват да си доказват кой е по-голям политик и патриот.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Ясно е, че за тях общото явяване е най-добрият вариант, тъй като изборите доказаха, че техните електорати могат да бъдат механично събирани, тъй като те не се застъпват. Реално трите партии имат полза от коалиционо участие в избори. В този случай обаче става въпрос за междуличностни отношения, които изключват всякакви рационални политически аргументи. Моето очакване е по-скоро те да се явят самостоятелно на избори, макар това да коства на някои от тях представителство.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Очевидно, за да играе тази игра, Волен Сидеров е преценил, че има достатъчно ресурс, за да се докопа до Европейския парламент. Тези хора, включително Симеонов и Сидеров са си роднини, както се казва, Валери Симеонов е кум на Волен Сидеров. Сидеров работеше в неговата телевизия. Те се изпокараха на чисто роднински принцип. Няма никаква политическа логика в такъв тип решения и никога не е имало такава.

Смятате ли, че коалицията с ГЕРБ е стабилна и ще продължи ли да същестува, ако “Обединени патриоти” се явят поотделно на изборите?

Да, ще остане стабилна, защото патриотичните формации имат меркантилно отношение към властта. Те искат да продължават да бъдат в управлението, независимо какви спорове и скандали имат. Независимо от това в какъв формат се явяват на евроизборите, независимо от това какъв ще бъде техният индивидуален резултат, до последно те ще се опитват да крепят мнозинството, защото, ако този парламент падне, това мнозинство се разтури, скоро те надали ще успеят да влязат в управлението.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Има ли условия за предсрочни избори, за каквито настоява БСП, и кой би спечелил от евентуално провеждане на такива?

В момента такива условия няма. От предсрочни избори няма полза дори БСП. Цялата полемика, която се води, е с цел да се демонстрира готовност, капацитет, потентност за някаква алтернатива. Но реално към момента никоя от основните партии, които са в парламента, няма интерес от предсрочни избори. Най-малкото в момента се готвят други два избора, които са много важни, особено тези през есента, за местна власт, тъй като присъствието в местната власт формира гръбнака на всяка една партия. Една партия, която няма стабилно присъствие в местната власт, е обречена да изчезне, независимо колко силна подкрепа получава на национални избори.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Например НДСВ, когато дойдоха на власт, дойдоха през парламентарни избори и успяха да вземат половината депутати. Имаха много силна политическа подкрепа, но нямаха присъствие в местната власт и това изключително бързо ги ерозира. В момента такава партия дори на практика не съществува. Силата на големите партии, на партии като ГЕРБ, ДПС и БСП е именно в присъствието им в местната власт, защото това им гарантира политически живот на местно ниво, независимо от това дали в парламента са в управление или в опозиция.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Ако някой се опитва предизвика в една година да се проведат местни и парламентарни избори, той много рискува, защото победителят в тези избори ще вземе твърде голяма експозиция във властта – в националната и в местната власт. Това никой разумно мислещ политик от тези партии, които имат претенции да стоят дълго време на политическата сцена и да участват в управлението, не иска да го направи. БСП реално не искат да има предсрочни избори поне през тази година, в следващата може. Това, което в момента се опитват да направят, е да демонстрират сила, твърдост, възможности, за да могат да получат най-добър резултат на европейските и местните избори.


Share Follow

Leave A Reply