Алексей Пампоров е доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Той е преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски” по електорални изследвания, социология на семейството и история и всекидневна култура на ромите, също така е автор и на множество теренни проучвания и изследвания на ромските общности из България.

Европейският парламент заяви в резолюция, че основните права на ромите остават постоянно нарушавани в ЕС. Според Вас така ли е и как могат да се премахнат пречките пред достъпа на малцинството до образование, до пазара на труда и здравеопазването?

Прокуратурата трябва да си върши работата. Когато министър на отбраната отиде и за индивидуално престъпление на двама младежи – по което вече има предприети наказателно-процесуални действия – заповяда събаряне на къщи на цяла общност, това е престъпление срещу фундаменталните права.

снимка: capital.bg

снимка: capital.bg

Българските роми получават добър достъп до образование, заетост и здравно осигуряване извън България и затова все повече домакинства емигрират. В България пречат предразсъдъците и липсата на професионална компетентност в онези, които взимат политическите решения.

Работи ли планът за интеграция на ромите в момента? Възможно ли е да се премахнат гетата и държавата да се справи с циганската престъпност?

На първата част от въпроса ви не може да се отговори еднозначно. България има приета Национална стратегия за интеграция на ромите и Национален план за действие, а също така – областни и общински стратегии за интеграция. В някои места и в някои сфери има значителен напредък, в други – се наблюдава по-скоро провал. В общи линии се оказва, че всичко зависи от това дали има воля на местно ниво да се решат проблемите, дали държавата е склонна да отпусне достатъчен ресури и дали отпуснатите пари не се усвояват неправомерно, чрез корупционни практики по веригата между ресорните министерства и общините, т.е. всъщност парите въобще може да не стигат до ромите, за които уж са предназначени.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Първо – такова нещо като „проблем с циганската престъпност“ не съществува. Полицията няма данни и е незаконно да събира такава информация. Приписваните на „роми“ престъпления всъщност са престъпления, извършени от лица, които водят гетоизиран начин на живот. Това не са само роми, нито само турци, а трябва веднъж завинаги да си дадем сметка, че става дума за „смесени сегрегирани квартали“ с изключително висока концентрация на бедност, безработица и ниско образование.

снимка: www.vesti.bg

снимка: www.vesti.bg

Проблемите, които произтичат от тези зони, не се дължат нито на етнос, нито на религия, а на глад и социална мизерия. Социологическите изследвания показват, че в тези зони живее около 10% от населението на България, които извършват под 20% от битовите престъпления, но съставляват 40-50% от лицата в затворите. Казано иначе, да, нивата на битова престъпност в гетата са по-високи и това е така навсякъде по света, но не е вярно, че тази престъпност остава безнаказана, напротив – тя изглежда свръхнаказана в сравнение с другите всъщност по-тежки престъпления.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

А иначе – да, в общия случай гетата могат да бъдат премахнати и то относително бързо (има едва 10-15 в цялата страна, които биха представлявали проблем и биха отнели по-дълго време), но за това са необходими няколко условия:

  • оценка на нуждите – от жилища, от места в детски градини и училища, от свободни работни места по сектори и адекватна политика за квалификация;
  • осигурено публично финансиране за необходимите политики и най-важното – съгласие на останалата част от населението, т.е. от мнозинството.

Защото сега се получава така, че българите не искат ромски деца в класовете и училищата на децата си, не искат ромски домакинства разселени на същата улица или в същия блок, а после се оплакваме, че тази хора живеели затворено. Е, как да излязат от гетото, като изграждаме невидими социални стени пред тях?

Веселин Марешки заяви, че привилегиите за ромите, предлагани от ВМРО, са с предизборна цел. Според Вас има ли цинизъм в това, което казват патриотите?

Не съм следил какво казва Марешки за „концепцията“ на ВМРО, но тя е тиражирана с очевидна предизборна цел. Първо, защо трябва да борим само „циганската престъпност“? Трябва да се бори цялата „битова престъпност“ – всичките 100% от престъпленията, а не само 20% от тях. Второ – тя показва правна и административна некомпетентност на екипа на ВМРО.

снимка: offnews.bg

снимка: offnews.bg

Вие започнахте с въпроса за Националния план за действие, а те сякаш не знаят какво е правено и кое е показало успех. Изключително непрофесионално направен документ, който търси други ефекти, не и да предложи решения. Ето, вие питате може ли да премахнем гетата – ами може – тези няколко къщи във Войводиново са опит на няколко домакинства да се измъкнат от гетото в Столипиново, да имат нормална работа в земеделието, строителството и изобщо – в разширяващата се индустриална зона около Пловдив. Какво направи Каракачанов? Изхвърли 50 деца в студа, на минус 5 градуса, на практика застраши работата на детската градина и училището в селото, защото зависят от делегирани бюджети, върна хората в Столипиново – т.е. точно в гетото, с което обяснява, че ще се бори.

Според Вас защо голяма част от българите са настроени отрицателно към ромското малцинство? Тази тенденция подхранва ли се от държавната политика?

Има много причини за това, но да – държавата определено отсъства през последните 5 години и най-вече прокуратурата. Според Конституцията, както и според Наказателния кодекс, е недопустимо да се набеждава и да се тиражира омраза на етническа основа. От 2013 г. насам цяла поредица политици извършиха престъпления от омраза, наказуеми със затвор: Москов, Симеонов, Джамбазки, Дончев, Каракачанов. Да сте чули за поне един от тях да има повдигнато обвинение или процес по инициатива на прокуратурата? Не, няма, въпреки откровения расизъм.

снимка: BetaNews

снимка: BetaNews

От друга страна, медиите са виновни с това, че дават „право на гледна точка“ на престъпно говорене и на проповядване на етническа омраза. България беше пример за етнически модел, България се гордееше със своята толерантност и вековен мултикултурализъм. Когато хората непрекъснато биват облъчвани с послания за омраза, няма как в даден момент да не повярват в тях.

През последните няколко месеца се увеличиха случаите на насилие от страна на циганското малцинство. До какво води временното потушаване на напрежението?

Вашите въпроси отразяват именно това – отразяват факта, че медиите едностранно съобщават за „ромски престъпления“. “Убиха като куче ромски тийнейджър край Монтана”. “Опожариха до основи къща на калайджии в Пловдивско”. “Пребиха почти до смърт възрастен дядо ром през нощта в Старозагорско”. “Биха ромски ученици в Бургаски техникум, защото са от съседно село”. Чули ли сте за това? По-скоро не. Или може би само за убитото момче…

снимка: Булфото

снимка: Булфото

Напрежението е изкуствено и го наблюдаваме периодично, през 4 години. А битови инциденти стават ежедневно и за тях обикновено са виновни и двете страни. Ето, случаят във Войводиново – ами ако военният не беше слязъл да се саморазправя, а беше продължил с колата си по пътя, щеше ли да има инцидент?

Случаят във Войводино е пример за това как постфактум след инцидент се слага акцент върху проблемите в малцинството. На какво се дължи това според Вас?

Дължи се на липсата на адекватна политика. Пак казвам, трябва да си дадем сметка, че с „циганския въпрос“ политиците просто ни отклоняват вниманието. Факт е, че около 50% от ромите са здравнонеосигурени, но давата ли си сметка, че това са едни 20-25% от всички здравнонеосигурени? В България имаме пълен провал на здравноосигурителната система, щом при около 5 милиона и половина пълнолетно население имаме милион и 200 хиляди здравнонеосигурени.

 

снимка: Монитор

снимка: Монитор

Голяма част от ромските ученици отпадат от училище след 7. клас, но давате ли си сметка, че ромите са около 35-40% от онези 20 хил. деца, които годишно отпадат? Проблемите не са етнически, системни. И никога досега не се имали правителство, което да изглежда толкова безпомощно, некомпетентно и зависимо от олигархични интереси.

Може ли да се достигне равноправие между българите и ромите както в правата, така и в задълженията, както написа в емоционален пост във „Фейсбук“ съпругата на Томислав Дончев?

Ромите всъщност не си познават правата. Ако ги познаваха, госпожа Дончева нямаше да може да излезе от съдебната зала поради съдебни искове към нея. Тя заплаши ромите с „тояга“ в момент, когато съпругът ѝ пое този ресор. По-нагледен пример за расизъм не може де се намери. А дали някой изпълнява задълженията си – за това е отговорна държавата. Ако държавата отсъства, ако министрите и кметовете обясняват, че не могат да се справят и са безпомощни – ами да подадат оставка и да не се излагат.


Share Follow

Leave A Reply