Френското правителство ще обложи с данък от 3 процента приходите във Франция на интернет гиганти като „Гугъл“, „Амазон“ и „Фейсбук“. Законопроектът показва как ще бъдат облагани дигиталните компании с приходи от цял свят, надвишаващи 750 млн. евро, включително над 25 млн. евро във Франция. „С облагането на дигиталните гиганти искаме да изобретим ставка на новото време, защото това е ново предизвикателство. Ставката ще бъде 3% върху приходите на интернет компаниите, които оперират във Франция. Същата ставка защитаваме и на общоевропейско равнище“, заяви министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер.

download

Правителството очаква налогът да донесе на хазната около 500 млн. евро тази година, но сумата би трябвало бързо да се увеличи. Ще бъдат засегнати около 30 компании с централи най-вече в САЩ, но също така в Китай и Европа. Данък няма да дължат компании, които пряко продават онлайн собствени продукти.

евро, пари

Според данни на Европейската комисия, дигиталните гиганти плащат средно 14% по-малко данъци от други европейски компании. Париж реши да въведе данъка, след като подобно предложение на ниво ЕС не успя да събере единодушна подкрепа от страните членки.


Share Follow

Leave A Reply