Превърналата се в епична сага по излизането на Великобритания от ЕС вече продължава поредна година. Поредицата от гласувания около излизането на Великобритания от ЕС не спират в британския парламент. Някогашната могъща Британска империя днес е обгърната от несигурност за бъдещето си единствено и само по своя собствена вина.

снимка: www.theleader.info

снимка: www.theleader.info

Възможността Великобритания да се отдели от основния си търговски партньор без никакви договорености, нарасна двойно, след като във вторник парламентът в Лондон отхвърли поредната сделка за Брекзит на премиера Тереза Мей. Вчера в изключително драматична нощ британските депутати гласуваха против Брекзит без сделка с ЕС, но това не зависи само от тях.

снимка: thesrpskatimes.com

снимка: thesrpskatimes.com

От самото започване на преговорите за сделка по Брекзит Великобритания се опитва да поставя условията и да извлече максималното от нея. Това обаче няма как да стане, тъй като Обединеното кралство не е в позиция да поставя условия, и те много добре го знаят. ЕС не може да си позволи да допусне големи отстъпки от преговорите, при положение че ответната страна е инициатор на раздялата. Подобни компромиси биха довели до сериозна несправедливост и нарушаване на принципите на Обединена Европа.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Великобритания се стреми към запазване на всички привилегии на един действащ член на ЕС, но не иска да е в ЕС и да има задълженията на държава членка. Това от своя страна би довело до несправедлив прецедент в историята на ЕС, който да има лавинообразен ефект в цяла Европа и най-вече върху предстоящите европейски избори. След безброй преговори и отстъпки поведението на британските политици граничи все повече с наглостта, а цялата ситуация започва да заприличва на отчаян пазарлък.Тереза Мей

снимка: ЕPA

В цялата безизходица от хаоса, който британците сами си причиниха, започнаха все повече да се прокарват и идеите за така наречения “Бекстоп”, който да спре процедурата по Брекзит и да остави Великобритания в ЕС. Засега това са само идеи, а като реална надежда остава само молбата за отлагане на излизането на кралството и опит на британския премиер Тереза Мей да убеди парламента за повторно гласуване на сделката.

epa07433558 A grab from a handout video made available by the UK Parliamentary Recording Unit shows British Prime Minister Theresa May addressing the House of Commons during Prime Minister's Question Time in London, Britain, 13 March 2019. EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA

Британските депутати ще бъдат попитани дали искат отлагане до 30 юни, но при условие че одобрят сделката на премиера Тереза Мей до 20 март, преди срещата на върха на евролидерите в Брюксел. В противен случай отлагането може да е по-дълго и да съвпадне с провеждането на европейските избори през май. Такъв сценарий би довел до хаос и в самите европейски избори.

10894936-3x2-700x467Пред Тереза Мей стоят 7 основни варианта за изход от патовата ситуация: изход без сделка, вот по нейната сделката, предоговаряне, референдум, избори, вот на недоверие или отмяна на Брекзит. Европейските лидери нееднократно обявиха, че Брекзит не е необратим процес, но това не значи, че при подобен обрат в събитията отношението на ЕС към Великобритания трябва да остане непроменено. Напротив, ЕС трябва да разбере, че е в силната позиция на преговарящ, и да “тропне по масата”.

снимка: briefingsforbrexit.com

снимка: briefingsforbrexit.com

Европейските лидери трябва да поставят условия при едно евентуално отказване от Брекзит, защото нещата не могат да бъдат постарому. През десетилетията, в които Великобритания бе пълноправен член на ЕС, нейният краен консервативен популизъм бе повече от вреден за развитието на Обединена Европа. Великобритания нееднократно е била своеобразната спирачка на развитието на европейския проект. Този факт е виден и до днес. Островът винаги е бил против създаването на европейска армия, против последващата интеграция и федерализация на ЕС, против въвеждането на унифицирани правила, закони и разпоредби в ЕС, против масовото въвеждане на еврото като единна валута и против Шенген и неговото развитие. След всичко това идва и въпросът – какво изобщо правеше Великобритания в ЕС? Защо Обединеното кралство е влязло изобщо в този общ европейски проект, при положение че няма желанието да следва фунтаменталните му принципи и цели за бъдещето?

epa07433679 Political satire artist Kaya Marr (L) with his painting of British Prime Minister Theresa May outside Downing Street in London, Britain, 13 March 2019. British parliament will vote on stopping no-vote Brexit. The United Kingdom is officially due to leave the European Union on 29 March 2019, two years after triggering Article 50 in consequence to a referendum. EPA/ANDY RAIN

EPA/ANDY RAIN

Едно е ясно – след последните събития вече няма връщане назад. Ръката от страна на ЕС е подадена многократно, но без резултат. Място за нови компромиси няма, а времето за пазарлъци приключи. Великобритания сама създаде и забърка тази бъркотия и Европа не трябва да страда повече от Брекзит. Още след референдума през 2016 г. стана ясно, че британците са направили грешка. Днес, 3 години по-късно, тази грешка е повече от видима и както и да се развият събитията през следващите дни и месеци, Великобритания със сигурност няма да получи своя хепиенд.

_105903487_gettyimages-1047090724


Share Follow

Leave A Reply