Пореден случай на побой над личен лекар в София. Към informo се обърна лична лекарка в столичното 18-то ДКЦ в квартал “Сухата река” с разказ за нанесен над нея побой от агресивен пациент с инициали М.А. от ромското гето на квартал “Христо Ботев”.IMG_1291

Пред informo д-р Антоанета Николова-Здравкова разказва ексклузивно за побоя и агресивното поведение на 37-годишния пациент с инициали М.А.:

Д-р Николова-Здравкова, разкажете ни какво се е случило на 22-ри март по време на Вашата смяна?

Става въпрос за един мой пациент, който много отдавна е записан при мен, но е бил неосигурен и въобще не е идвал. От месец юли на миналата година започна да се появява при мен с диагноза хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа. Хемодиализата си провежда в частната болница “Токуда”. В период от около 6-7 месеца той е идвал при мен по най- различни причини. Ние, каквото можем да направим амбулаторно за него, сме направили. От около един месец обаче започна да идва при мен с искания да му правя аз изследвания, за да му направят бъбречна трансплантация. Това ме накара да се запозная с нормативни документи, които изобщо не ми влизат в работата. Обаждах се да питам и в здравната каса, оттам ми казаха, че трансплантацията и хемодиализата не са по здравна каса, а са от бюджета на Министерство на здравеопазването. В наредбата за хемодиализа е написано, че задължение на хемодиализните центрове е, освен да ги лекува, при необходимост да ги изпраща и за бъбречна трансплантация. Изрично е споменато, че тяхно задължение е и подготовката на пациентите за бъбречна трансплантация. Тоест това изобщо не е от моята компетенция. IMG_1294

Аз няколко пъти му обясних това нещо, включително се обаждах и на началника на хемодиализата в “Токуда”- доцент Александър Осиченко, който каза да дам на пациента талон за болница. При което аз дадох на пациента талона за болница, в който пише “хронично бъбречна недостатъчно” и “за оперативно лечение”. Мислех, че с това съм успяла да задоволя изискванията на М.А. Въпреки това той дойде пак при мен на 22-ри март в петък и ми заяви: “трябва да намериш на мен къде да ми присаждат бъбрек”. Вие смятате ли че общопрактикуващ лекар може да изпълни това?

Разбира се, че не. 

Аз му обясних отново, че това е невъзможно, при което той заяви: “няма само да ме моташ”. След това напсува мен и сестрата и заяви: “аз ще ви унищожа, ще ви убия”. Започна да използва вулгарни изрази и да се държи агресивно. В това време аз му казах, че ще извикам полиция. Тогава той ме дръпна и изхвърли телефона от ръката ми. Започна да ми нанася удари по глава, докато ме държи за ръцете, най-вече по лявата мишница, която е насинена в момента. Аз се опитвах да се предпазя, но той успя да ме удари по лявата скула. Сестрата, която е на 70 години, в това време успя да отвори вратата на кабинета и започна да вика в коридора. Тогава той ме пусна и избяга. Това ме накара да извикам полиция и да подам жалба.

Какво предприе полицията, след като подадохте жалба?

Понеже бях разтреперена, единственото, което успях да набера беше телефона на мъжа ми и му казах да извика полиция. В интерес на истината полицията дойде много бързо. След като пациентът вече беше избягал, те нямаше как да го арестуват на момента и ме помолиха да подам жалба в 5-то РПУ.IMG_1284

Случвало ли Ви се е друг път подобно нещо? 

Този пациент при всичките си идвания се е държал агресивно. Имало е и друг случай, когато не беше той, а неговата майка. През зимата неговата майка дойде и заяви, че трябва да дам направление на сина й, за да постъпи в болница с бронхопневмония. Аз се опитах да й обясня, че няма как да стане без да го прегледам, но тя се държеше агресивно. За да няма скандали и разправии й дадох направлението, но написах, че е пратен без преглед. Винаги съм гледала да не влизам в конфликт с тях, но аз не мога да му осигуря трансплантационен център. Това е задължение на хемодиализния център. Освен това, за да може изобщо да бъде предложен пациент за трансплантация, той трябва да има един показател на кръвта- между 350 и 400 креатин. В неговата последна епикриза, която съм получила, от февруари месец неговият креатин надхвърля 1000, което може да е причина, за да не бъде подготвен за трансплантация. Уважаемите ми колеги в болниците вместо да му обяснят това, го отпращат нанякъде и общопрактикуващият лекар трябва да изяде боя по този повод.

А имате ли някаква правова възможност да премахнете този човек от пациентите си, тоест вече да не сте негов личен лекар?

Не, няма. Даже в деня, в който стана инцидента аз му казах, че ще се обадя пред него в “болнична помощ”, за да ги питам какво мога да направя. Набрах и ми се обади доктор Нешева от здравната каса. Още като започнах да й обяснявам , тя заяви, че това не е моя работа и да не ги занимавам с това. Аз й отвърнах, че тези неща ги знам, но странно защо пациентът пак идва при мен. IMG_1292

Тоест, искате да кажете, че той все още се води Ваш пациент? Вие все още сте негов личен лекар и сега, ако дойде, Вие сте длъжна да го обслужите? Въпреки всичко?

Засега предполагам, че единствено ограничителния протокол, който е подписал пред полицаите, може да го спре. Иначе, да, абсолютно по всяко време може да дойде и да се саморазправи. Доколкото разбрах от други пациенти, които са били по друго време и са го засичали, те ми разказаха, че той е бил по затвори из цяла Европа. Той е от малцинството и живее в квартал “Христо Ботев’. Повечето ми пациенти са оттам и го познават. В интерес на истина аз работя с пациенти от този квартал от 1992 година и не съм имала такъв агресивен случай.IMG_1284

Полицията каза ли Ви дали той е криминално проявен, дали е регистриран при тях?

Не съм сигурна дали те имат право да ми кажат, но когато се регистрирах при тях, комисарят излезе, за да провери нещо и аз го попитах, дали го имат в техните регистри. При което комисарят ми каза, че го имат и им е познат.

Какво очаквате оттук нататък да се случи? Успокоиха ли Ви от полицията? 

След като подадохме жалбата в полицията, излизайки от 5-то РПУ аз видях, че той е бил извикан на разпит, защото излизаше от районното с баща си. Доколкото разбрах вече преписката е при прокурор, но не са ми се обаждали още. Води се разследване по случая.


Leave A Reply