Над 236 акции и 143 досъдебни производства към спецпрокуратурата отчете Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) за миналата година. За сравнение, по времето, когато дирекцията е била към ДАНС, образуваните производства са били 26 за една година. По-големият процент операции са по линия наркотици, следват трансгранична организирана престъпност. От всички акции – 56 са съвместно с чужди партньорски служби. Приключени са общо 224 досъдебни производства за 2018 г.

Ивайло Спиридонов, снимка: БГНЕС

Ивайло Спиридонов,
снимка: БГНЕС

“В 36 операции е участвал агент под прикритие”, обяви директорът на службата Ивайло Спиридонов след годишния отчет анализ на дейността на дирекцията. По думите му основният проблем в дирекциите е човешкият ресурс. Той допълни, че е трудно да се намерят качествени кадри, които да работят активно. Спиридонов отбеляза, че конкурсите са изключително малко, а и хората които се явяват по тях, са на незадоволително интелектуално ниво. Директорът на ГДБОП посочи, че хората са мотивирани да работят заради създадените условия в структурата – в момента 45% от автопарка на ГДБОП е подменен, сменена е 100% техниката навсякъде.

Младен Маринов, снимка: БГНЕС

Младен Маринов, снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов коментира, че оценката за ГДБОП е положителна. Като положителна тенденция посочи използването на агенти под прикритие и развитието на отдела по киберпрестъпност, който има почти тройно увеличение на състава.

наркотици

От отчета на ГДБОП става ясно още, че са иззети общо над 353 кг наркотици. Пресечени са седем трансгранични канала за наркотрафик, както и осем трансгранични канала за трафик на културно-исторически ценности. През 2018 г. са пресечени два канала за контрабанда на цигари, както и канал за трафик на фалшиви банкноти. По направлението на контратероризма са иззети 132 автомата, 4 карабини, 12 бойни пушки, 2 ловни пушки, 75 бойни пистолета, 44 573 различни по вид и калибър боеприпаси, 17 преработени газови оръжия, 8 кг взривни вещества; 59 детонатора, 2400 запалки и над 700 цеви за бойно оръжие, отчитат от дирекцията.


Share Follow

Leave A Reply