Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико следващата седмица. Той посочи, че ще затвори цялата граница или големи части от нея, ако Мексико веднага не спре незаконната имиграция към Съединените щати от региона. „Мексико получава толкова пари от САЩ, те трябва да спрат незаконната миграция. Сега имаме два големи кервана, които идват от Гватемала. Минават точно през Мексико. Мексиканците трябва да ги спрат, но не го правят. Ако продължат да бездействат, ще затворим границата и то за дълго време. Не играя игри. Мексико трябва да спре мигрантите“, заяви американският президент.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Президентът разкритикува Мексико, че „само взима пари и не прави нищо“. В предизборната кампания през 2016 г. Тръмп отправи нападки към съседната страна и дори обвини мексиканците, че били изнасилвачи и убийци. Сега той отправи заплахата на фона на информациите за нови кервани от мигранти, които идват от Централна Америка към САЩ. Повечето мигранти не са мексиканци, но преминават транзитно през Мексико. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че наистина има такъв проблем, но страната му не е отговорна за него.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп обяви извънредно положение по южната граница на САЩ и използва специалните си правомощия, за да пренасочи средства от бюджета за изграждане на гранична стена между САЩ и Мексико. На граничния пункт в Ел Пасо, Тексас, стотици мигранти чакат да бъде решена съдбата им – дали ще бъдат върнати обратно в родните си страни, или ще им бъде разрешено да влязат в САЩ. Департаментът по вътрешна сигурност предупреди, че трафикът през границата ще се забави заради обработката на молбите за убежище, които са подали мигрантите.


Share Follow

Leave A Reply