НАТО одобри мерки за разширяване на присъствието си в Черно море. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след среща на външните министри на страните членки във Вашингтон, където отбелязаха 70 г. от основаването на военния съюз, информират руски медии.

Програмата включва следене на ситуацията в региона и обучаване на военноморските сили на Грузия и Украйна.Ние одобрихме пакет от мерки, който имат за цел по-голяма осведоменост за ситуацията, а също засилване на подкрепата за Грузия и Украйна, каза Столтенберг на пресконференция. Той добави, че става въпрос за обучаване на военноморските сили и бреговата охрана на двете страни, акостиране на натовски кораби на пристанища на двете държави, съвместни учения и обмен на информация. Генералният секретар припомни, че в момента в Черно море има една корабна група на НАТО, която провежда маневри с украински и грузински кораби.BlackSea_map_v2

Русия използва сила за незаконното анексиране на Крим от Украйна и продължава да трупа военна сила в региона, каза Столтенберг и призова Москва да освободи задържаните украински моряци. По думите му едновременно той се обявява за засилване на отбраната на Алианса и в същото време за диалог с Русия. Той поясни, че всички държави членки на НАТО подкрепят този подход. Столтенберг разкри, че страните членки са обсъдили и прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват между Русия и САЩ.

Призоваваме Русия да се върне към пълно и проверимо съблюдаване на договора, но времето изтича и НАТО се подготвят за свят без договора. Обсъдихме допълнителни стъпки и възможни мерки, които можем да предприемем, ако Русия не се върне в договора, подчерта Столтенберг. Няма да подражаваме на действията на Русия, изтъкна той. Столтенберг заяви, че НАТО не планира разгръщане на ядрени ракети в Европа. Според него нарушенията от страна на Москва са “дестабилизиращо поведение”.


Share Follow

Leave A Reply