Основната задача на българските служби е да не допуснат нахлуването на бежанци на българска територия. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Напрежението по българо-гръцката граница е тема, която следим през цялото време – специално действията, които се случват в Гърция и в Турция. От близо месец особено акцентираме върху тях. Ежеседмично на оперативките при премиера докладваме и обсъждаме ситуацията. След заповед на министъра на вътрешните работи се координирам ежедневно с всички шефове на служби за сигурност в България, обменяме информация“, обясни Иванов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той обясни, че обстановката е усложнена и в Гърция, и в Турция. „Идеята на това усложнение e, че имаше призиви да се съберат мигрантите в тези две страни, да се обединят в една голяма група и да тръгнат към Западна Европа. Организират се по „Фейсбук“, като тази инициатива е наречена „Конвой на надеждата“. Тя се следи от всички международни организации и служби за сигурност, които имат отношение. Дата беше за миналата седмица, ние взехме превантивни мерки“, каза още главният секретар на МВР.

Ивайло Иванов, снимка: БГНЕС

Ивайло Иванов, снимка: БГНЕС

Иванов посочи, че има усилени патрули на „Гранична полиция“, а екипи на Дирекция „Жандармерия“ патрулират в пограничните региони. „Засега и властите в Турция, и властите в Гърция взимат всички необходими мерки и в момента ситуацията е овладяна. Засега няма военни по границата, но ние държим връзка с тях, те имат готовност. В 9.30 ч. сме на оперативка при премиера и там ще бъдат взети решения за евентуални бъдещи конкретни действия. Там ще са шефовете на „Гранична полиция“, регионалните директори, шефовете на службите за сигурност и предполагам представители на Министерството на отбраната“, обясни той. „Взели сме всички необходими мерки, всички наши звена са в готовност.

Migrants and refugees remain protesting in a makesift camp in Diavata, northern Greece

Направени са разчети при евентуална ескалация кой как да реагира. И смятам, че ще направим всичко възможно, за да не допуснем криза на наша територия“, подчерта той. Иванов посочи, че основната задача на българските служби е да не допуснат нахлуването на бежанци на българска територия.

l

“Синът на Гълъбин Боевски е задържан, повдигнато му е обвинение за разпространение на наркотици. Получена е оперативна информация от колегите от СДВР за извършена от него такава дейност, предприета е проверка. В автомобила, в който е бил той заедно с още едно лице, са открити малки количества наркотици“, обясни Иванов.

снимка: fbi.gov

снимка: fbi.gov

Той посочи, че след това са извършени процесуално-следствени действия на адресите, които обитават лицата, където също са намерени още наркотици, везни и други предмети, свързани с този вид престъпна дейност. „Става дума за амфетамини, марихуана и малко количество кокаин. Оттук натам синът на Гълъбин Боевски е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, има образувано досъдебно производство. Нямам информация от колко време са се занимавали с разпространение на наркотици“, каза още Иванов и обясни, че става дума за разпространение на наркотици в малки количества.


Share Follow

Leave A Reply