Поредното остро изказване на президента Румен Радев след  Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), посветен на борбата с корупцията, отново повдигна въпросителни относно политическите му амбиции. За повече от две години на президентския пост Радев доказа, че няма да играе ролята на политически балансьор и ще влиза в остра конфронтация с трите стълба на властта- изпълнителната, законодателната и съдебната. Политическите му речи определено надхвърлят рамката и правомощията на президентската институция и по-скоро се доближават до изказвания на лидер на опозиционна партия. Критиките му към властта са дори по-съдържателни и остри от тези на лидера на най-голямата опозиционна партия Корнелия Нинова. Има ли скрит замисъл президентът в своята остра конфронтация с властта и то в ключовата изборна година?

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На първо място е редно да отчетем, че Румен Радев е издигнат за президент именно от БСП, което до някъде оправдава острия му език срещу управляващата коалиция. Въпреки това, той не е първият президент на БСП в опозиция. Сравнение между подходите му може да бъде направено с президентския мандат на Георги Първанов. Бившият лидер на българските социалисти и президент на България в между 2002-2012 успя да обхване един времеви период, в който беше както президент по време на управлението на Тройната коалиция, така и президент по време на управленията на НДСВ и ГЕРБ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Въпреки че партията, която го е издигнала за президент, и в която той е бил лидер, в голяма част от мандатите му не е била на власт, неговото поведение винаги е било обрано. Първанов винаги е подхождал деликатно в речите си и изявите си, и не си е позволявал да излиза от правомощията, които са заложени на президентската институция. За разлика от него настоящият президент, издигнат от БСП, прогресивно увеличава критичността си и остротата на изказа си спрямо управляващите. В началото на мандата се говореше за своеобразна студена война между него и втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Постепенно тази война се засили и се прехвърли към премиера Бойко Борисов. Кулминацията е през настоящата изборна година.

радев, борисов

радев, борисов

На пръв поглед в мотивите зад поведението на Радев може да видим стремеж към засилване на позициите на партията, която го е издигнала- БСП, с оглед на предстоящите избори. Респективно и към стремеж по всякакъв възможен начин да се дискредитира пред обществото управляващата партия ГЕРБ.  Съвпадението между засилването на острия тон на президента и навлизането в изборната година едва ли е случайно. Въпреки това може да се потърси и друг мотив за поведението на Румен Радев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Не е тайна, че рейтингите на президента са доста по-високи от рейтингите на партията, която го е издигнала и на лидера й Корнелия Нинова. Това поставя Радев в една деликатна ситуация. От една страна неговата политическа кариера може да остане зависима от обществените нагласи спрямо БСП, а от друга той може да се еманципира като индивидуален политически субект и по този начин да извлече значителни кариерни дивиденти.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В институционалните рамки на президентската институция той може да трупа дивиденти единствено чрез привличане на общественото внимание чрез остра политическа реторика. Възможно е обаче това да доведе до създаването на един нов политически проект, независим от БСП. Проект, който би събрал около себе си значителна електорална маса, особенно когато фокус на проекта е борбата с корупцията по високите етажи.

В речта си след КСНС Радев говори за “криза на държавността”, което е връхна точка в поредицата от изказвания на президента в последните месеци. В изказването си той твърди, че знае формулата за изход от тази “криза на държавността” и няколко пъти е предлагал алтернативни решения за справяне с нея, но вместо това управляващите са предложили един според него “беззъб закон”.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Преди година и половина свиках съвет във връзка с предстоящото приемане и разработване на новия тогава Антикорупционен закон. Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност. Предложих ясни принципи и механизми за реално противодействие на корупцията, които бяха отхвърлени от управляващото мнозинство, което наложи един беззъб закон. Помните, че наложих цялостно вето върху този закон“, каза Радев.

Тези изказвания представят президента като човека с решението за болестта наречена корупция. Лекарят, който знае как да излекува болестта, но няма правомощията да го направи. Това води и до вторият акцент от речта на Румен Радев- желанието му шефът на антикорупционната агенция КПКОНПИ да се избира от президента. Това ще даде възможност на президента да налага пряко възгледите си върху агенцията и нейната функционалност. На пръв прочит изглежда като интересно предложение, но то крие сериозни рискове и задава въпросителни пред цялостната държавна структура.Румен Радев

България е парламентарна република и като такава президентът е представителна фигура, регулатор и обединител на нацията. При една такава съществена промяна в правомощията му, държавата ни ще се наклони сериозно към президентските режими. Това е най-големият хоризонт за амбициите и желанията на Румен Радев, които определено надхвърлят правомощията му на президент. Тези амбиции само могат да се засилват в една несигурна политическа обстановка и нищо чудно в близкото бъдеще да станем свидетели на нов всеобхватен политически проект, оглавяван от сегашния президент, който да надхвърли електоралните граници на БСП. Възможно е да видим и инициативи за промяна в държавното управление.

Апетитът идва с яденето, а в случая с рейтингите, предстои да разберем.

 

 


Share Follow

Leave A Reply