На Седмия ден партията сътвори листата: Изпълнителното бюро на БСП предложи листа за евровота без многогодишния председател на европейските социалисти Сергей Станишев. Станишев заяви, че така съставената листа е подарък за ГЕРБ, и видя тенденция в превръщане на БСП във вождитска партия. След 10-часово заседание Националният съвет на Българската социалистическа партия избра своята окончателна подредба на кандидатите за европейски депутати със 110 гласа “за”, 0 – “против” и 1 – “въздържал се”. Бяха направени два самоотвода – на Антон Кутев и на Янаки Стоилов. Нинова написа във “Фейсбук”, че не носи отговорност, защото листата е на Националния съвет на БСП. Станишев пък смени тона от предпленумен в предизборен и заяви, че ще се бори за повече социалисти в ЕП срещу статуквото на ЕНП и “Европа на скорости”. БСП се самообяви за най-демократичната партия, след като ръководството не удържа в свои ръце ръкотворството на листата за евровота.
И от хаос настъпи ред, поне по думите на социалистите.

6961250

Иво Христов (шеф на кабинета на президента Радев; четвърти в листата) влезе от гражданската квота и изненада Националния съвет на партията и всички останали, които все пак смятат, че президентът трябва поне да лиши от явност политическите си пристрастия, след като би трябвало да бъде надпартиен. Вторият в листата Петър Витанов заяви, че Президентството се позиционира като опозиция на управлението на ГЕРБ. Но защо забрави да отчете, че ако наистина е така, това би била една противоконституционна опозиция.

7000062

Как обаче за няколко часа БСП се превърна от вождитска партия в най-демократичната? Историята е показала, че политическият катарзис не съществува, особено осъществен за една нощ. Събитията от неделя показаха не демократичност, а че в БСП освен Нинова, има и едно силно, старо, и може би по-мъдро ядро, което събра сили и се противопостави успешно, като я бламира. Освети се окончателно и наличието на опозиция в опозицията и за съжаление, стана ясно, че наред с ГЕРБ, Обединените-разединени патриоти и разпокъсаното дясно, и БСП трябва да посетят кабинет “Вътрешни болести” и да започнат спешно лечение в навечерието на избори.
Открои се и една от големите грешки на Нинова като лидер и “алтернативен” премиер – че не може, а и не се стреми да консолидира ядрото на партията си, а без консолидация трудно се печелят избори. В система на политически плурализъм политика на апартийност не може да просъществува.
Освен това отново стана явно, че Нинова управлява партията с политическа истерия. А истерията нито е демократична, нито печели избори и управлява.

6988558

Но най-притеснителният извод след гласуването на листата е, че БСП, която се гордее с Визията си за България, няма Визия за Европа, а единствено визия за себе си. А на Европа не ѝ трябва още приятелски огън и лидери подпалвачи в ляво и в дясно, в центъра и периферията. Защото Европа гори отвътре – храмовете, символите, принципите и традициите ѝ. Евроскептицизъм, прикрит под демократичност, е онова, което разпалва огъня. А за съжаление, БСП не предлага друго в момент, в който Европа истински се нуждае от повече социални политики и единство в политически план.

ПЕС, Сергей Станишев

Два месеца преди обновлението на Европейския парламент Европа гори отвътре. Затова партиите и избирателите трябва да си припомнят, че запалим ли Европа, пламъците ще достигнат и до нас, а политическата отговорност няма да поеме нито Нинова, нито който и да е от подпалвачите.


Share Follow

Leave A Reply