Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън е фаворит за номинацията на Демократическата партия за президентските избори догодина. Това сочи проучване, поръчано от Ройтерс и направено от агенция Ипсос. Общо 20 са кандидатите на Демократите към момента. В четвъртък се очаква Байдън официално да обяви включването си в надпреварата.

Проучване на общественото мнение на агенциите Ройтерс и Ипсос показва, че фаворит за номинацията на Демократическата партия в САЩ за президентските избори през 2020 г. е Джо Байдън. Бившият вицепрезидент води пред останалите 19 кандидати на партията още преди официално да е обявил решението си да се включи в надпреварата. Медиите отвъд Океана сочат, че това ще се случи в четвъртък чрез видео обръщение.

снимка: dailypost.ng

снимка: dailypost.ng

Анкетата е проведена между 17 и 23 април като в нея са включени над 2 хиляди респонденти, които се самоопределят като демократи или независими. Консерватори не са включени в сондажа. Анализът показва още, че групите, сред които Байдън е най-популярен са малцинствата и хората над 55-годишна възраст. Според данните всеки 4 от 10 афроамериканци биха дали гласа си за 76-годишния Байдън.

Втори в преференциите на анкетираните се нарежда Бърни Сандърс с около 15% процента. Останалите 18 души събират под 7 на сто. 21% пък заявяват, че все още не знаят за кого биха гласували.

Ветеранът-демократ Джо Байдън е в политиката от близо 50 години. Той беше вицепрезидент в кабинета на Барак Обама. Кампанията на Байдън ще стартира идния понеделник с митинг в Питсбърг. Това ще бъде трети опит на Джо Байдън да влезе в Овалния кабинет.


Share Follow

Leave A Reply