Императорът на Япония Акихито обяви предстоящото си отречение от престола в полза на старшия си син Нарухито, предават световните агенции. Той изрази благодарността си към народа на страната за това, че 30 години го е подкрепял и го е признавал като символ на държавата. Монархът заяви това в своето обръщение към нацията в хода на церемонията по отказването му от престола.

Император Акихито

Император Акихито

Тя се състоя в императорския дворец и в нея участваха около 300 души. В това число императрицата Митико и членовете на императорското семейство, премиерът Шиндзо Абе и членовете на кабинета, ръководителите на двете палати на парламента, съдиите от Върховния съд, представители на органите на местното самоуправление и обществеността.

снимка: Мир 24

снимка: Мир 24

„От цялото си сърце съм благодарен на народа на нашата страна за това, че ме признаваше и подкрепяше в качеството на символ на държавата“, заяви Акихито. „Бях щастлив да изпълнявал задълженията си на император и изпитвам дълбоко доверие и любов към нашия народ“. Императорът изрази надежда, че през следващите години Япония я очакват мир и благоденствие.


Share Follow

Leave A Reply