Г-н Новаков, един мандат в Европейския парламент мина. Как определяте работата на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП за изминалите години?

На първо място трябва да кажа, че това какво и колко сме постигнали, ще кажат хората. Те ще дадат оценка за нашата работа. Аз мога да дам оценка за усилията, които сме положили като екип, а те не са никак малко. Виждам, че колегите постигнаха много в сферите, в които работиха. Успяхме да се сплотим и като отбор – да работим тогава, когато това е важно за България, да се обединяваме. Мога да отчета заслугите и успехите на всеки един от нас. Считам, че съдейки от посещенията на различни места от България, това, което чувам от хората, е, че тези усилия се оценяват подобаващо – и по отношение на бюджета, и по отношение на пакет “Мобилност”, и по отношение на двойните стандарти, и за намаляване на цените на банковите трансфери, и за дигитализацията и безплатния Wi-Fi.

снимка: windeurope.org

снимка: windeurope.org

Загубена или недовършена остава битката за българските превозвачи във връзка с пакет “Мобилност”?

Битката за българските превозвачи ще продължи и в следващия парламент. Това беше нещо, към което се стремихме, защото се оказа, че в този парламент е много трудно да се постигне сделка, която да е в интерес на нашите превозвачи. Затова предприехме тактика, в която да “отбутаме” този пакет в следващия парламент, когато се надяваме да намерим по-добра среда за прокарване на тези решения. От тази гледна точка считам, че от части постигнахме успех този парламент да не води преговори по пакет “Мобилност” и да не го приеме окончателно.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

С каква нагласа влизате в предстоящата битка за евровота?

С нагласа да търсим доверието на хората. Всеки един ден да показваме това, което сме свършили, и да демонстрираме воля как да го продължим, защото се оказва, че в листите, които са представени пред хората, единствената, която може да покаже резултати, която знае как да ги постигне, е тази на ГЕРБ. Всичко останало са само приказки.

Европа ни чува, ГЕРБ

Притеснявате ли се от листата на опонентите си от БСП и дебатите, които ви предстоят?

Последното, от което се тревожа персонално, е листата на БСП. В нея първо видяхме, че лидерът на партията писа “слаб 2” на всички, които са били в Европейския парламент досега. От тази гледна точка никой няма представа как функционира тази институция. Готов съм да водя дебати с всеки от тях тогава, когато се наложи. Виждате, че единствената им цел, единственото им послание е: “Ние мразим ГЕРБ”. Какво обаче ще правят, какво ще постигат, как ще защитават българския интерес, никой не знае.

Йончева, БСП

Социалистите заявиха, че ще участват в тези избори с цел победа и след това предсрочни избори. Реалистична ли е нагласата им според вас?  

В началото на тази кампания стартирахме с желание да водим дебат с нашите опоненти. Оказа се, че те не са тръгнали да водят дебат, а да водят война. Те нямат никакво намерение да печелят с аргументи. Каквото и да търсят, ще си го получат. Готови сме да отговаряме с каквото се наложи. Аз не мисля, че хората ще се подведат и ще приемат техния подход, в който се прави всичко, за да се докопат до властта. Те нямат абсолютно никаква друга идея. Това е, което на тях им тежи, затова толкова отчаяно се стремят по всякакви начини да постигнат победа на тези избори. Аз вярвам, че това няма да се получи, и знам, че ГЕРБ ще победи.

снимка: Depositphotos/Vepar5

снимка: Depositphotos/Vepar5

Как ще мобилизирате десния избирател да гласува на 26 май?  

Десният избирател винаги е успявал да отсее личните качества, знанията и уменията на всеки един. Винаги е оценявал тези, които залагат на традициите и българското семейство. Единствените в тази кампания, които залагат на тези неща, работили са и ще продължат да го правят, са тези в листата на ГЕРБ. Тези, които не забравиха българския си корен и в същото време намериха начин европейското семейство да работи за България.

герб

Защо изборите за Европейски парламент са важни за България и във вътрешен план?

На първо място видяхте, че много от ежедневието на хората зависи от Европейския съюз. От това по какви пътища караме, през това каква вода тече в чешмите ни, до това дали нашите камиони ще могат да пътуват свободно из цяла Европа. Ето защо е важно какви хора ще изпратим в Европейския парламент.

снимка: БТА

снимка: БТА

От друга страна, това е показателно и за политическата среда тук, в България. Важно е да покажем, че България се движи по прав път, вижда се, че през последните 10 години се постигна толкова, колкото през последните 30 не, и че България не трябва да се отклонява по пътя на популизма, националсоциализма, който ни предлагат нашите опоненти.


Share Follow

Leave A Reply