“Осем лица са обвинени за престъпно сдружение с цел злоупотреби с еврофондове”, каза на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев. „Ще изнеса информация за разследване, наблюдавано от Специализираната прокуратура, като определени действия се извършиха основно през вчерашния ден. Бяхме подпомогнати и от ДАНС и МВР“, обясни той. „Предметът на разследване по досъдебното производство е престъпно сдружение, чиято основна „търговска дейност“ е злоупотреби с фондове на ЕС“, заяви Гешев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той посочи, че към днешния ден като обвиняеми са привлечени осем лица. „Обвиненията са за престъпно сдружение за всички от тях и в различни конфигурации има различни обвинения за злоупотреби с фондове на ЕС“, съобщи зам.-главният прокурор. Гешев обясни, че става въпрос за програми, касаещи развитие на селските райони и конверсия на лозята. „Става въпрос за различно досъдебно производство от досега водено, по което един от обвиняемите беше Миню Стайков. Става въпрос и за различни програми от „Млад фермер“, обясни той.

Миню Стайков, снимка: БГНЕС

Миню Стайков, снимка: БГНЕС

Иван Гешев уточни, че за двете програми са отпуснати средства от еврофондове, като разпоредител с тези европейски средства е Държавен фонд „Земеделие“. “По програмата за селските райони са поискани и одобрени от ДФ „Земеделие“ за плащане 11,5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, макар и доста трудно, тези пари не са платени до момента. По втората програма – конверсия на лоза, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв. Като пак заради активната ни комуникация с ДФ „Земеделие“, не са платени 2 млн. лв.“, обясни зам.-главният прокурор.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Фирмите, които са кандидатствали по двете програми – касаещи развитие на селските райони и конверсия на лозята, формално не са били свързани с реалните собственици. Но всичките собственици на тези търговски дружества са роднини, служители, деца на служители, свързани с бизнес империята „Карнобат“. Като реалните пълномощници – т.е. хора, които могат да извършват реални действия, са роднини на собствениците на тази бизнес империя или приближени лица“, обясни Гешев. Той уточни, че наблюдаващите прокурори ще преценят какви мерки за неотклонение ще бъдат взети по отношение на осемте обвиняеми лица.

снимка: flashnews.bg

снимка: flashnews.bg

„В голямата си част това са лицата, които са собственици на търговските дружества, кандидатствали по тези проекти“, заяви той и посочи, че става дума за кандидатстване в периода 2015 – 2018 г. Гешев уточни, че 5 души са със 72-часово задържане. „Шестият е Миню Стайков. Другите двама в момента са извън страната. Едното лице е дама, която има определени полицейски проблеми и се намира в Турция. Другият се намира в страна от ЕС. Ще предприемем всички възможни процедури да бъдат призовани. Както виждате, прибираме обвиняеми от целия свят, имаме пълно съдействие от нашите европейски партньори“, заяви той. Гешев посочи, че обект на тези дела са и самите служители в ДФ „Земеделие“, участвали в тези процедури. „Дали са съдействали, дали е имало „чадър“, е обект на проверка и в случай на събиране на доказателства, ще бъдат привлечени съответните длъжностни лица от ДФ „Земеделие“, каза още зам.-главният прокурор.

Румен Порожанов, снимка: БГНЕС

Румен Порожанов, снимка: БГНЕС

„Няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости – независимо от техния ранг дали са бивши или настоящи“, заяви Гешев. Във връзка с проверките на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, Гешев уточни, че той е бил ръководител на ДФ „Земеделие“ в периода 2014 – 2018 г. „Ще бъде проверено дали е осъществен необходимият контрол, защото той е принципал“, обясни зам.-главният прокурор.


Share Follow

Leave A Reply