В навечерието на историческата визита на папа Франциск у нас беше открита изложбата “Християнските корени на Европа – Папството и българите”. Тя е посветена на апостолическото пътуване на Светия отец и на връзките между България и Светия престол. Експозицията може да бъде разгледана на моста до НДК до края на май, предава БНТ.

снимка: БНР

снимка: БНР

Върху 60 пана се проследяват връзките между България и папските институции от 9-и век до днес. В историята ни тези отношения са изиграли огромна роля – от признаването на славянската писменост до борбата за независима българска църква.

Тодор Чобанов

Тодор Чобанов

“Всъщност България и папството имат много стари интересни, важни връзки за историята на Европа. Всъщност в онази епоха на ранното Средновековие България е една от първите ранно средновековни държави и тя почти веднага установява трайни отношения с Ватикана.
Изложбата разказва за връзките на Папството с княз Борис-Михаил и с цар Калоян, за тежката съдба на католиците след Втората световна война, за пребиваването на папа Ронкали в България и за най-знаковото събитие в новите отношения между България и Светия престол – посещението на папа Йоан Павел Втори през 2002 година”, каза Тодор Чобанов.

 


Share Follow

Leave A Reply