Голяма част от природата вече е загубена. За това предупреди Експертна група към ООН за биоразнообразието. Това, което ни е останало от нея, продължава да се руши, предаде БТА.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В предварителен доклад от 1800 страници се констатира, че природата е източник на безброй богатства – вода, храна, енергия и минерали. Тя е щедра към хората. Уловът на риба в световен мащаб се е повишил с 50% през последните 50 години. Над 2 милиарда души използват дървата като източник на енергия. Между 25 и 50 на сто от фармацевтичните продукти идват от природата. Растенията и микроорганизмите играят ключова роля за филтрирането на водата и за чистия въздух. Флората и океаните поглъщат над половината от емисиите въглероден двуокис, предизвикващ климатичните промени. Но всички тези блага са подложени на унищожение. Хората експлоатират и замърсяват околната среда повече от всякога.
В наши дни 75% от околната среда на сушата, 40 процента от океаните и 50 процента от реките показват признаци на замърсяване.

снимка: inhabitat.com

снимка: inhabitat.com

Вече над 40% от земите се обработват или са част от градската среда. Незасегнати и “в диво състояние” са едва 13% от океаните и 23% от земната територия. Изтощаването на обработваемите площи е довело до намаляването на селскостопанските добиви в над 20% от земната повърхност, което е засегнало над 3 милиарда души. От 1990 до 2015 г. площта на световните гори е намаляла с 5% – от 4,28 милиарда хектара на 3,99 милиарда хектара.


Share Follow

Leave A Reply