С посещението на папа Франциск се изчисти негативния образ на България в миналото. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в „Лице в лице“ по бТВ.

wd

Той обърна внимание, че папата е нарекъл нашият патриарх брат и свят човек. „Отиде, поклони се, целуна кръста и иконата. Отправи едно прекрасно послание за нашите св. св. братя Кирил и Методий. Говори за мостове и свързаността. Дори тръгвайки си, че това, което правим България за единението, за присъединяването на Западните Балкани към ЕС е нещо изключително добро, магистралите, мостовете“, допълни Борисов.

папа Франциск, Бойко Борисов

Премиерът заяви, че много хора са били въодушевени от посещението на папата. „Това е световно събитие. За втори път в България идва папа“, допълни още Борисов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Това е един от успехите и затова и още папата като беше тук благодарих на всички служби на МВР, на полицаите, на доктори, медицински сестри, на всички екипи, които работеха по много линии. Три дена успяха без нито един проблем, свързан с посещението, да се справят“, подчерта още министър-председателят.

Информацията, че има втори план на посещението на папата за бежанците е жълта, кафява новина, измама, внушение и гадост, каза още Борисов. Според него някои са се опитали да извадят лошото послание за мигрантите. Той посочи, че няма добри хора, които да не подслонят човек, който бяга от война и бедствие. „Нелегалната миграция е нещо съвсем различно“, допълни Борисов и уточни, че заради това пазим границата си. На въпрос дали е имало разговор между него и папа Франциск за приемане на бежанци, премиерът отговори отрицателно и посочи, че изобщо не е ставало въпрос за такова нещо.

бойко борисов

В програмата ми през последните дни няма нито едно предизборно мероприятие, заяви той по повод на обвиненията от страна на опозицията. По отношение на внесения сигнал от БСП в ЦИК и СЕМ с искане премиерът да излезе в отпуск, докато върви предизборната кампания, и да бъде санкциониран за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания, Борисов заяви: „И да бъда пратен в Белене и убит. Така са постъпил и с дядо ми. И с много дядовци така са постъпили“. Той заяви, че ако БСП считат за предизборна кампания посещението на папата, силно го надценяват.

При най-малката нередност, ще отстраня министър Порожанов – смятам, че той се справя много добре със задачите си в сектора, каза министър-председателят. Според него Програмата за къщите за гости е добра и не е насочена извън големите курорти. „Дяволът е в детайлите. Има много много места, където къщите за гости си работят и то много добре. Туристи ги посещават и те са именно за извън големите курорти за тези китни места. Това, че има хора, които са се възползвали и са направили нередни неща – в момента върви пълна проверка и на полицията и Прокуратурата. Караме отзад напред, сега през общините проверяваме колко туристическа такса е платена в общините“, допълни Борисов.

папа Франциск, Бойко Борисов

Той посочи, че много внимателно наблюдава ситуацията. „Сега явно Порожанов е на прицел. Всички се съсредоточават върху него. При най-малката нередност, ще го отстраня“, обясни Борисов и обърна внимание, че той през 2004 г. не е бил в каквато и да е управленска форма.  „Въпросът е, че понеже ние сме много щедри да отговаряме, виждате, че от другите партии и институции нито веднъж не отговориха на тези въпроси. Питате ги веднъж, те казват, това е било 2005 г. и вие го приемате за абсолютно нормално“, коментира Борисов.

 


Share Follow

Leave A Reply