Папа Франциск задължи католическите духовници да докладват за случаи на сексуално насилие. Това стана чрез издаването на нов декрет. Промените са част от усилията на Папата да изчисти имиджа на Католическата църква, която през последните години беше разтърсена от скандали, свързани със сексуално посегателство.

Папа Франциск въведе указ, който вменява отговорност на католическите духовни лица за сексуални злоупотреби или прикриването им, и прави задължително докладването на такива случаи.
Това предадоха световните агенции.

снимка: AP/Gregorio Borgia

снимка: AP/Gregorio Borgia

Ако свещеник, монах или монахиня „забележи или има основателни причини да смята, че е извършено сексуално престъпление, то този човек е длъжен да докладва за него незабавно“, пише в документа. Това е първият подобен указ като анализатори го нарекоха революционен.

Престъпленията, установени при изповед, са изключени от новия закон. Папският декрет включва задължението всяка католическа епархия в света да изгради достъпна система за докладване. Заедно с това се насърчават местните църкви да използват съдебно-медицински експерти при разследванията. Промените са част от усилията на Папата да изчисти имиджа на Католическата църква, която през последните години беше разтърсена от скандали, свързани със сексуално посегателство.


Share Follow

Leave A Reply