Надявам се тези избори да бъдат показателни, прозрачни, честни и да покажем, че нашето общество е зряло и сами уважаваме вота си. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на среща с ръководството на Централната избирателна комисия относно подготовката за предстоящите избори за членове на Европейския парламент, предаде „Фокус“.

цик, машинно гласуване

„Всички знаeм, че честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в нашата страна“, заяви президентът Радев. Той подчерта, че това изисква безупречна организация и намаляване на броя на недействителните бюлетини. „Това означава защита на машинния вот, защита на личните данни, гарантиране в максимална степен на изборните права на нашите сънародници зад граница, създаване на добра среда за работа на наблюдателите и разбира се, контрол на всички нива и на всички етапи, и особено в процесите на броене, обработка на бюлетините, на протоколите и накрая обработката и обобщаването на резултатите“, изтъкна той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Радев акцентира още веднъж върху високия брой на недействителните бюлетини в българските избори. „Те не само създават съмнения в прозрачността на изборния процес, но реално подменят и вота на българския избирател. Мерките ги обсъдихме. Това са най-вече подбора, подготовката на обучението на членовете на секционните избирателни комисии. Една добра разяснителна компания и особено машинното гласуване, където вотът немя как да бъде подменен и превърнат умишлено след това в недействителен. За това аз очаквам с организацията, която създава ЦИК, а мисля, че такива са очакванията и в обществото, да си поставим за цел да намалим броя на недействителните бюлетини, особено такива произвеждани в някои секционно избирателни комисии. И да направим така, че България да стигне едно средно европейско ново на недействителните бюлетини. Нова задача и то важна пред вас е защитата на машинния вот – софтуерна, хардуерна и физическа“, обърна се президентът към ръководството на ЦИК.

снимка: www.evropeiski-izbori.eu

снимка: www.evropeiski-izbori.eu

„Аз се интересувам по какъв начин ще бъде осъществен контролът и навременната реакция при сигнали. Надявам се тези избори наистина да бъдат показателни, да бъдат прозрачни, да бъдат честни и да покажем, като общество, разбира се, с вашата водеща роля в този процес, че нашето общество е зряло и сами уважаваме вота си“, каза още Радев.


Leave A Reply