Марк Зукърбърг приветства усилията на Франция да регулира съдържание в интернет, което включва език на омразата. Главният изпълнителен директор на „Фейсбук“ се срещна и разговаря в Париж с президента на Франция Еманюел Макрон. Социалната мрежа бе остро критикувана от политици и гражданското общество за провала си да премахне по-бързо видеозапис с атаката срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч на 15 март. Кадрите циркулираха във „Фейсбук“ в продължение на няколко дни.

Посещението на Зукърбърг съвпадна с разпространението на доклад, поръчан от Макрон, който препоръчва повишаване на надзора върху „Фейсбук“ и създаване на независим регулатор към полицията, който да следи за реч на омразата в социалните медии.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Макрон иска Франция да поеме лидерска роля в регулацията на големите технологични компании, търсейки баланс между възприетата в Съединените щати позиция на ненамеса в частни инициативи и желязната хватка върху интернет в Китай. 33-страничният доклад препоръчва на френските власти да си осигурят по-голям достъп до алгоритмите на „Фейсбук“ и по-голям обхват за ревизия на вътрешните правила срещу езика на омразата. Екип от френски специалисти прекара 6 месеца в американската компания, наблюдавайки нейните политики в тази област.


Share Follow

Leave A Reply