Ивелина Василева е кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС. От 2009 г. заема заместник-кметския пост по евроинтеграция и екология в община Бургас. От 2009 до 2013 г. Василева е заместник-министър в Министерството на околната среда и водите. Избрана е за народен представител в 42-рото Народно събрание. Участва в Комисията по околната среда и водите и в Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Във второто правителство на Бойко Борисов е избрана за народен представител в 43-тото Народно събрание и оглавява министерския пост в МОСВ.

С каква нагласа влязохте и участвате във вече започналата надпревара за евроизборите?

Влизам с положителна нагласа, че като кандидат за представител на България в ЕП мога с опита, с експертизата си, с познанията си за европейските институции, за европейските програми и фондовете да допринеса за това България да има своето достойно място. Да се защитават нашите позиции и, разбира се, да се използват възможностите на ЕС, за да направим живота на хората по-добър и по-сигурен в една силна Европа.

38b83a4db56b2e5a1604283472e0990d

Кои ще бъдат приоритетите ви като евродепутат? Как ще пренесете опита си като министър на околната среда и експерт по европроекти, за да защитите националните интереси на България и интересите на ЕС?

Моите приоритети са пряко свързани с опазването на околната среда. Аз смятам, че една от основните ни задачи е да работим заедно за една по-чиста и здравословна околна среда. Приоритетите ми са свързани и с възможностите, които ЕС дава чрез солидарностт да се използват кохезионните и структурните фондове и другите пограми, включително програма LIFE, за да се подпомогнат инициативите и политиките свързани с опазването на околната среда. Да опазваме Черно море, да се преборим със замърсяванията на водите и със замърсяването с отпадъци, включително и пластмасовите отпадъци. За което имам и конкретни инициативи. Първата е да се приеме на европейско ниво черноморска стратегия, която да е насочена към развитието на населените места и икономиката в региона, опазването на Черно море и стимулирането на тиризма, морския транспорт, рибарството и аквакултурите. Втората ми конкретна инициатива е свързана с това да бъде създадена модерна европейска лаборатория в Бургас. Знаете, аз съм от Бургас и смятам, че това е мястото, където има и научния, и академичния капацитет, и възможността, чрез съдействието на всички институции, да бъде създадена модерна лаборатория, където да се изследва качеството на морската вода и замърсяванията с пластмасови отпадъци. Разбира се, и състоянието на морските организми, защото това е важно за нас, за хората. И третият приоритет, отново свързан със замърсяванията от пластмаса, е създаването на европейски сертификат за зони, свободни от пластмаса. Това ще бъде знак, който ще бъде даван на плажове и заведения, където се оганичава използването на пластмасата с цел да се избегне разпространението и замърсяването. Знаете, че повече от 80 процента от замърсяването на плажовете и на водните басейни се дължи на пластмасови отпадъци.

снимка: БТА

снимка: БТА

Как ще накарате хората от малките населени места да разберат, че европейските избори за важни и за тях? И как ще помогнете за по-доброто осъществяване на взаимодействието между институциите на местно, национално и европейски ниво?

В днешния ден присъствах на едно събитие – първа копка – за стартирането на проект за изграждане на инсталация за компостиране и предварително третиране на отпадъци в Доспат. В един планински район, където пет малки общини се обединяват, за да реализират проект, който ще бъде в полза на 40 000 жители, живеещи на територията на тези пет общини. Проект, важен и за чистотата на района, и за това да се опазва така ценната природа. Това е илюстрация за това как европейската солидарност осигурява подкрепа на всеки един гражданин. И не само това. Всичко, което беше направено през последните години и по линията на подпомагането и изграждането на важни инфраструктурни обекти, и в селското стопанство, и в икономиката чрез проектите, които се реализират с европейско финансиране, и социалните дейности, които се подпомагат отново чрез европейския социален фонд, има значение. Това е важна помощ, която получаваме по линията на европейската солидарност и членството си в ЕС. А иначе, взаимодействието между институциите е ключово и аз съм убедена, че в Европа трябва да имаме силен глас, силно присъствие, което може да бъде осигурено чрез представителите на ГЕРБ и СДС в нашата листа, защото ние сме хора с опит. Това, което е необходимо е ясно и категорично да се защитават националните тези, да се опълчим срещу всякакви опити за обособяване на втора скорост, двоен стандарт и третиране на държави или хора като втора ръка. Това е нашият позитив, нашият принос. Що се отнася до взаимодействието между институциите – мисля, че самият факт, че листата на ГЕРБ и СДС се оглавява от Мария Габриел, която е най-високопоставената личност в европейските институции – еврокомисар, е факт, който говори сам за себе си. Мисля, че в годините сме доказали своето присъствие в формата на партньорство между институциите с нашите европейски партньори. Това беше доказано и по време на европредседателството, когато заложихме европейския дневен ред. На местно ниво смятам, че изключително важно е взаимодействието между местната власт, правителството и, разбира се, законодателната власт. Това сътрудничество гарантира успеха на провеждането на политиките.

снимка: Darik News

снимка: Darik News

Как оценявате листата на опонентите си? Притесняват ли ви заявките на социалистите за предсрочни избори, ако надделеят на евровота?

Тези заявки са характерни за една опозиционна партия, която нееднократно е заявявала претенциите си за това да се проведат предсрочни избори, да се смени властта, така че не ме учудват. Това, което ме учудва е тази неудържима амбиция за власт при положение, че не се предлага реална алтернатива и реални решения. Мисля, че в историята БСП нееднократно са доказали, че когато те управляват водят държавата до разруха.

Смятате ли, че вътрешнополитическите скандали ще повлияят на вота?

Мисля, че ще имат отражение – това е неминуемо. Лошото е, че отражението се изразява в демотивация на хората да участват активно във вота, да упражнят своето право на глас.

снимка: Izbori.bg

снимка: Izbori.bg

Каква позиция ще заемете в сблъсъка на идеи за бъдещето на Европа? Как ще мобилизирате десния избирател да гласува на 26 май?

Нашата позиция винаги е била ясна и категорична. България има своето достойно място, България е доказала, че е фактор в ЕС, България има амбицията да се развива с бързи темпове, така че да се осигури на хората един достоен живот, със стандарт, който да отговаря на средноевропейския. Да се развива икономиката, да се създава предпоставка за това да има по-високи доходи. В тази посока е и политиката, която винаги сме провеждали досега – макроикономическите показатели на страната го доказват.


Share Follow

Leave A Reply