Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров се надява по време на преговорите с американски му колега Майк Помпео да бъдат изработени конкретни предложения за подобряване на руско-американските отношения, предава ТАСС.

„Надявам се, че днес ще можем да изработим конкретни предложения за извеждане на руско-американските отношения от сегашното печално състояние, в което се оказаха заради различни обективни и субективни причини“, заяви Лавров във вторник в началото на преговорите с Помпео.
Министърът подчерта, че между Москва и Вашингтон съществуват проблеми, които изискват както „незабавни мерки, така и изработването на дългосрочни системни решения“. „Разбираме, че и от двете страни са се натрупали немалко подозрения и предубеждения. Не печелим нищо от това. Взаимното ожесточаване увеличава рисковете за нашата и вашата сигурност и предизвиква тревога в цялата световна общност“, продължи руският министър.сащ русия

По неговите думи, Русия и САЩ трябва да започнат да градят „нова, по-отговорна и конструктивна матрица за взаимно възприемане един на друг“. „Ние сме готови на това. Разбира се, ако нашите американски партньори също проявяват насрещна заинтересованост“, добави Лавров, като отбеляза, че активизацията на контактите между ръководителите на външнополитическите ведомства на страните вселява „определен оптимизъм“.


Share Follow

Leave A Reply