“Държавата не може да спре да функционира, докато има кампания за европейски избори”, каза водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Мария Габриел по време на предизборен дебат с Елена Йончева в ефира на Нова телевизия във връзка със сигнала на БСП срещу премиер Бойко Борисов. “Министър-председателят Борисов е лидер на партията и не си е позволил да бъде на нито едно партийно събитие. Да, отива в Ямбол за болницата, отива в Кърджали да открие инвестиции и работни места”, отбеляза тя.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Важно е да уточним, че предизборният щаб е между лидера на партията и останалите лидери, с които работим по време на тези избори с цел обаждане на темите и посланията на тази кампания. Имаме си предизборен щаб, който се занимава с организацията на тези избори”, заяви Габриел. „Премиерът е партиен лидер, докато президентът по Конституцията трябва да бъде обединител на нацията и не бива да бъде пристрастен“, добави тя.

снимка: windeurope.org

снимка: windeurope.org

“Много е важно да не допускаме популистки формации в ЕП”, каза Габриел. „Злоупотреби има навсякъде. Нарушителите плащат, а не българските граждани. Аз имам една ключова дума и тя е прозрачността. Тя трябва да бъде и по електронен път“, посочи Габриел. Според нея ако сме имали информационна система за наблюдение на еврофондовете, днес нямаше да ги има проблемите с къщите на гости, защото чрез нея ще се наблюдава във всеки един момент дали има настанени гости в тях. Тя заяви, че за СДС и ГЕРБ е важно да не позволява на популистките формации да влизат в Европейския парламент. „Много е важно да продължим да работим за Европа и за Европа на ценностите“, посочи Габриел.

„Като абсолютна ставка единната минимална европейска заплата не е възможна. Това е популизъм, но трябва да продължим да говорим по този въпрос“, посочи Габриел в отговор на Йончева. „Най-потърпевши ще са малките и средните предприятия. Ние сме за работа с цел дефиниране на общ принцип за европейски заплати, ние сме за такъв принцип, но нека да се вземат предвид и реалностите, особено тези в България“, добави тя.
икономика ръст

Мария Габриел опонира на Елена Йончева в сравнението между България и Румъния и това, че румънската държава има по-добри показатели за развитие. „Аз не бих давала пример Румъния. Там има в момента много заплати. Нека да си даваме България като пример на показатели. Всички критики, които можем да имаме, не сме идеални. Имаме нарастване на средната заплата с 87% най-високия за ЕС, рекордно ниска безработица“, изтъкна Мария Габриел. Според нея има още предизвикателства, но ако всички се обединят около тези въпроси, те могат да бъдат решени.

“През 2021 г. Световната банка ще открие в София втория си глобален център. Със световната банка имаме много проекти, но признанието и доверието е, че вторият глобален център за изнесени услуги на Световната банка ще бъде тук в София и ще даде работни места на около 300-400 души”, коментира тя.

снимка: thedoctorweighsin.com

снимка: thedoctorweighsin.com

„Боря се и ще продължа да се боря с фалшивите новини, но при две ясни условия – защита на свободата на словото и защита на правото на свободен достъп до информация. Това са червените линии, които не съм преминала“, заяви Габриел. По думите ѝ нямаше да ги има скандалите от последните месеци, ако нямаше свобода на медиите.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Доказала съм с работата си, че мога и знам как да отстоявам националния интерес на България. Когато се защитава националния интерес в ЕП, нямат място тясно партийните интереси или дразги. За мен е важно държавата да не се опитва да замазва, също наказателна отговорност, разследване докрай. Тъй като сме политици, отговорност се носи, когато вече не си на позицията, която си. Бихме искали да видим това и от другите политически групи”, добави още Габриел.


Share Follow

Leave A Reply