“Бил съм по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от ЕС”, каза българският министър-председател Бойко Борисов в интервю за в. “Гардиън”. В момент, когато някои политици от Централна и Източна Европа извличат изгода от враждебността срещу Брюксел, българският премиер има друг подход. Той опитва да спечели благоразположението на Европа чрез чар и ласкателство, въздържа се от антибрюкселска реторика и вместо това изтъква ползите, които евроинтеграцията е донесла на България, коментира “Гардиън”.

снимка: EPA/BGNES

снимка: EPA/BGNES

Българският премиер внимава да не критикува никого от европейските си колеги, има положително отношение дори към Тереза Мей, огорчила много лидери в ЕС след две години суетене около Брекзит. “Виждал съм как Тереза Мей полага всички усилия да се аргументира пред останалите 27 държави членки, които ѝ се противопоставят. Не ми се иска да съм на нейно място в този момент. Но тя се бори здраво. И полага всички усилия нещата да сработят”, каза Борисов.

европейски съюз, българия

Запитан за различните визии за бъдещето на Европа, предложени от френския президент Еманюел Макрон и унгарския премиер Виктор Орбан, Борисов не разкритикува нито идеята на Макрон за прогресивен и интегриран континент, нито модела на Орбан за силни суверенни държави. “Ние си имаме българска визия. В някои аспекти тя съвпада с тази на Макрон или на Орбан, а в други – не”, каза той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Борисов балансира внимателно между западните си партньори и Русия. България бе една от малкото страни от ЕС, които не изгониха миналата година нито един руски дипломат от солидарност към Великобритания след покушението срещу Сергей Скрипал, отбелязва “Гардиън”. Запитан дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов не даде директен отговор. “Вашите въпроси винаги са дихотомни”, оплака се той. “Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. Същевременно моето правителство и политическата ми партия са 100% с евроатлантическите организации”, добави той.

снимка: MARTIN CAPEK/ fotolia.com

снимка: MARTIN CAPEK/ fotolia.com

Борисов получава признание за това, че не създава главоболия на Европейската комисия в момент на обтегнати отношения с Полша, Унгария и Румъния, отбелязва “Гардиън”.


Share Follow

Leave A Reply