Ева Майдел е кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ-СДС. От 2014 г. тя е част от Европейския парламент като представител на партия ГЕРБ и Европейската народна партия. Член е на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO), както и на Делегациите за връзки с Китайската народна република и САЩ. Също така Ева Майдел е единственият български представител в Комисията по икономически и парични въпроси (ECON).

С каква нагласа влизате в битката за евроизборите? И какъв тон на дебатите
за Европа ще зададете от групата на ГЕРБ/ЕНП, за да мобилизирате десния
избирател да гласува?

Това не са лесни избори, защото те са за много неща – те са за ЕП, но опозицията прави от тях и избори за вътрешната политика. Това са избори, в които се подлага на съмнение както развитието на България през последните години, така и смисъла на Европа и нашето членство там. Затова ми се струва, че ясно трябва да кажем, че Европа е най-доброто място за развитие за България. Трябва да е ясно, че силният ЕС е от най-голям интерес за държави като България. Разделеният, раздробен, отслабен ЕС е не само лоша идея за България., но и опасност. Защото това може до доведе до намаляване на фондове, до загуба на подкрепа и политическа несигурност. Много от проблемите, които срещаме могат да намерят решения през членството ни в ЕС. Европа помага на български предприемач, през членството можем да възстановим западналите региони в България, през Европа можем да опитаме да задържим чрез по-добър живот младите българи в страната и тук да намерят своя път. За това искам да работя в следващия мандат в ЕП и смятам, че българите ще го оценят.

Eva Maydell IMCO

Как оценявате работата на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП през изминалия
мандат? И притеснявате ли се от новите лица в листата на опонентите си?

Не се притеснявам от новите лица в листите на опонентите ни, защото докато те си връзват обувките, ние вече ще сме преполовили обиколката. Всички кандидати на ГЕРБ сме със солиден европейски опит и контакти, ние познаваме писаните и неписаните правила на европейския терен, знаем как да постигаме българските цели в Европарламента. И сме доказали, че го правим успешно – през изминалия мандат аз лично се ангажирах с теми, които допринасят за качествена промяна в ежедневието на българите. Намалих десетократно таксите за паричните преводи в евро, което ще спестява пари на всеки, който превежда или получава пари от чужбина. Работих за привличането на близо 800 млн. евро за българския бизнес по Плана Юнкер и за откриването на нови работни места. Обучих хиляди български младежи, така че да се реализират по-добре на пазара на труда и бях сред създателите на сдружение Образование България 2030, в което работим заедно с правителството за качествено образование и преодоляване на недостига на кадри.

снимка: europa.eu

снимка: europa.eu

Успешна ли беше битката до този момент с премахването на двойните
стандарти в Европа? Как ще продължите да се противопоставяте на този
сериозен проблем за Европа и България?

Изключително важно е ние българите да можем да се почувстваме истински европейци. Имаме нужда от силна икономика, която да ни дава добри доходи, а не лозунги и концерти, каквито направи БСП на 01 май.
За се чувстваме истински европейци имаме нужда и то някой, който да защитава истински нашите интереси. В Европа често има различни интереси. Ние трябва да се научим да реагираме, когато нещо подобно на пакета “Мобилност” или ужасно високите такси за парични преводи се случва. Затова на тези избори трябва да изберем не просто евродепутати, а хора, които знаят и мога да реагират в такива ситуации. Отборът на ГЕРБ е доказано можещ и вярвам в подкрепата на гражданите в деня на изборите, отбелязвайки номер 12 в бюлетината и преференция 104.

ева майдел

Смятате ли, че вътрешнополитическите скандали ще повлияят на вота? И
как ще убедите българина, че евроизборите са важни за България и във
вътрешнополитически план?

Евроизборите са важни във вътрешнополитически план, не защото чрез тях БСП ще свали от власт ГЕРБ, какъвто филм си прожектира Корнелия Нинова. Те са важни, защото европейските финансови инструменти реално подобряват стандарта на живот на българите с инвестиции в инфраструктура, с подпомагане на малкия и среден бизнес, с привличането на чужди инвестиции, с модернизиране на образованието и здравеопазването, с опазване на околната среда. Развитието на единния пазар дава повече възможности за търговията, енергийния сектор, българското производство, селско стопанство и туризъм. Европейските общи политики гарантират сигурността на страната ни и защитата на българските граждани от глобални заплахи като миграцията, тероризма, кибератаките, фалшивите новини. Обединението ни около общоевропейските ценности подпомага съхранението и дигитализирането на нашето културно-историческо наследство, както и развитието на науката и иновациите.
Всичко това са безспорните достижения на силна България в единна Европа. Убедена съм, че българите ги виждат и оценяват. Казват ми го във всички многобройни срещи в страната. И те не биха се лишили от всичко това заради единични случаи на злоупотреби, на които ГЕРБ реагира незабавно с отстраняването на тези, върху които пада съмнението дори още, преди да са станали ясни резултатите от назначените проверки.

снимка: Darik News

снимка: Darik News

Социалистите дават заявка за предсрочни избори, ако надделеят при
евровота? Реалистични ли са очакванията им и как оценявате позициите им в
дебата за Европа?

ГЕРБ няма да загуби тези избори, ще ги спечелим. В БСП наивно вярват, че като преформулират европейския дебат във вътрешнополитически, това ще скрие тоталните им некомпетентност и безсилие на европейския терен. Нещо повече- смятат, че колкото повече повтарят, че са про-европейци и безочливо си приписват заслугите за подписване на договора с ЕС, толкова по-добре замазват откровените анти-европейски позиции, които заемат по много от ключовите европейски въпроси. За отявлените разминавания между позиции на БСП и ПЕС дори няма да споменавам. БСП не може да намери консенсус в собственото си европейско политическо семейство, та какво остава да им позволим да се упражняват в управление на държавата!


Share Follow

Leave A Reply