Призив за действия за „спиране на омразата сама по себе си“ отправи от Париж министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, чиято страна стана свидетел на жестоко нападение срещу две джамии, отнело живота на 50 души. Срещата във френската столица, организирана от Макрон и Ардърн, събра политически лидери и ръководители на технологични компании, обединени от „Призива Крайстчърч“ – за елиминиране на терористично и екстремистко съдържание от интернет.

Макрон каза, че ангажиментите срещу онлайн екстремизма ще станат по-плътни и конкретни на срещата в Акаба, Йордания, по-късно този месец.

снимка: Getty Images

снимка: Getty Images

Френският президент проведе редица срещи и с ръководители на технологични гиганти, които подписаха „Призивът Крайстчърч“. „Фейсбук“ – най-голямата социална мрежа с 2.7 милиарда потребители, редовно е обвинявана, че не прави достатъчно да премахва бързо терористично или екстремистко съдържание, като клипът, заснет от нападателя от Крайстчърч. Една от основните организации, представляващи мюсюлманите във Франция, заяви, че ще съди „Фейсбук“ и „ЮТюб“ за подбуждане към насилие заради стриймването на видеоклипа на атаките в Нова Зеландия на техните платформи.

Основна цел на „Призивът Крайстчърч“ е създаване на кризисен отговор при събития като терористични атаки.


Share Follow

Leave A Reply