Г-н Радев, европейските избори наближават. Как върви предизборната Ви кампания?

Много добре. Успяваме в цялата страна да се срещнем лице в лице с хората и да им обясним всичко, което ги интересува, защото европейските институции са много далеч. Често пъти няма достатъчно информация за тяхната работа, но пък българският гражданин, българският бизнес и българските общини се срещат с европейската солидарност всекидневно – чрез европейските фондове, чрез новите пътища, новите пречиствателни станции, конкурентоспособността на бизнеса, социалните програми и програмите за обучение на младите. Разбира се, и с нашето желание да достигнем европейското ниво и в доходите.DSC08236

По всички тези теми коментираме в тази кампания с нашите съграждани и се надявам, че и те научават много повече за функционирането на Европейския съюз и колко са важни тези избори, защо не само европейската солидарност е важна за България. 60% от нашето законодателство се изменя въз основа на това, че се е променило европейското законодателство. Така че Европа и нашето участие в Европейския парламент имат голямо отражение върху обществения живот в България.

Това е поредна кампания за Вас. Какъв ще бъде фокусът на Вашата работа, ако бъдете избран отново за евродепутат? Ще продължите ли дейността си от предходния парламент, ще се ангажирате ли с нови проблеми?

Аз работя в сфери като премахването на двойните стандарти в Европейския съюз. Двойните стандарти при храните – нещо, което касае 100 милиона източноевропейски граждани, включително и гражданите в България. Искаме да ядем качествена храна, такава каквато е в Западна Европа. Искаме нашите деца да ядат храна с органични вещества, с повече витамини, а не да ни казват, че ние едва ли не обичаме по-нискокачествена храна, и затова ни предлагат такава.супермаркет,храни

Също така премахване на вечните длъжници в България. Тема, с която от десет години се боря, но в последните дни на действие на Европейския парламент се прие моят текст в директивата за несъстоятелността и освобождаване от дългове, с което се призовават държавите членки незабавно да приемат законодателство за освобождаване от дългове на физически лица. С две думи ще гледам много бързо това законодателство да бъде прието, да не се чака двугодишният срок за въвеждане на директивата в нашето законодателство, така че България да не е последната държава членка, която има вечни длъжници.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Темата със зоополицията и защитата на животните също е важна за мен. Така че и в следващия мандат, като член на интергрупата за защита на животните в ЕП, ще следя насилието над животни в България да намалява, да функционира нормално зоополицията и правните органи да си вършат работата, защото който посяга на животни, рано или късно посяга и на хора. Ние трябва да разберем това и да се борим с насилието над животни в нашата държава.

Какви са очакванията Ви за предстоящите избори? Ще успее ли отново ЕНП да бъде водещ фактор в Европейския парламент и с най-високо представителство от България?

Аз смятам, че и в България, и в Европа ЕНП ще спечели убедително тези избори. Разбира се, на европейско ниво ЕНП ще продължи да бъде водещата партия в Европейския съюз и да определя политиките в Европейския парламент, така че в Европа да се защитават християнските ценности, да се работи за по-голяма сигурност на 500-те милиона европейски граждани, да ограничим нелегалната миграция още повече и разбира се, да повишим благосъстоянието на всички европейски граждани.  news-52543-116106

Очаквате ли вътрешнополитическите скандали да окажат роля върху европейските избори?

Опозицията, както виждаме, основа своята кампания единствено и изцяло на опитите за скандали, но това освен да отдръпне част от избирателите от изборния процес, не смятам, че ще даде отражение. Много е важно на тези избори максимален брой хора да излязат и да гласуват, за да бъде много по-представителна извадката от българските евродепутати в ЕП. И все пак ние сме само 17, така че е много важно какви хора ще отидат в парламента, за да работят единно, независимо от коя политическа сила са, и да защитават интересите на България, защото има заявки, че някои ще отидат в Европейския парламент, за да доносничат срещу собствената си държава. Това не е конструктивна позиция на български евродепутат и ние винаги сме се стремили през изминалия мандат по важни теми за България да бъдем единни – и по темата Мобилност, и по темата Шенген, и по темата за мониторинговия доклад. Така че надявам се, българският избирател ще излъчи хора, които ще защитят интересите на страната ни в обединена Европа.


Share Follow

Leave A Reply