Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди за „екзистенциален риск“ за Европейския съюз само дни преди изборите за Европейски парламент, като същевременно омаловажи политическите рискове от личното му участие в предизборната кампания с високи залози.

„Не мога да бъда зрител, а участник в най-важните европейски избори от 1979 г, защото съюзът е изправен пред екзистенциален риск“, казва Макрон в съвместно интервю, публикувано от регионални френски вестници. Критици на френския президент твърдят, че той не трябва да взима страна в кампанията за евроизборите, а поддръжниците му се притесняват, че с действията си подготвя почвата да падне от власт, ако партията му се представи лошо на изборите.Макрон

Центристката листа на Макрон „Ренесанс“ е с изравнени сили в социологическите допитвания с тази на крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен, която се надява на чиста победа. В понеделник Макрон призова за създаване на „голяма коалиция на прогресивни организации“ за борба с „онези, които искат да разрушат Европа чрез национализъм“. Макрон предизвика учудване, като се появи на предизборен плакат през миналата седмица, заменяйки водача на листата си Натали Лоазо.


Leave A Reply