Новите министри от временното правителство на австрийския канцлер Себастиан Курц положиха днес клетва пред президента Александър ван дер Белен, предадоха световните агенции. Австрия е изправена пред предсрочни избори през септември след разпадането на коалицията на консерватора Курц с крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС). В понеделник се предвижда парламентът да гласува по предложение за вот на недоверие срещу Курц.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Новите министри, които са експерти, замениха политиците от АПС, напуснали правителството след скандала с подалия оставка като вицеканцлер и лидер на партията Хайнц-Кристиан Щрахе. Досегашните министри от Австрийската народна партия (АНП) на Курц остават на своите постове. Безпартийният министър на външните работи Карин Кнайсъл, влязла в правителството по предложение на АПС, също запазва поста си.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Хартвиг Льогер става вицеканцлер. Бившият председател на Върховния съд Екарт Рац е новият вътрешен министър. Директорът на управлението на въздушното движение Валери Хакл поема министерството на транспорта, иновациите и технологиите.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Офицерът от армията Йохан Луиф става министър на отбраната. Министерството на труда, социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите поема бившият служител на ведомството Валтер Пьолтнер.


Leave A Reply