Мария Габриел е български политик от партия ГЕРБ и депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) (от 2009 г.), зам.-председател на ЕНП Жени (от 2012 г.) и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата (от 2014 г.).  На 7 юли 2017 г. е официално назначена в ЕК за еврокомисар по цифровата икономика и общество. Тя е водещ кандидат в листата на ГЕРБ и СДС за предстоящите европейски избори.

Мария Габриел, снимка: БГНЕС

Мария Габриел, снимка: БГНЕС

Как протича кампанията на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент? По кои теми ще работите приоритетно?

Най-големият ми капитал е връзката с хората, която не губя вече 10 години в европейската политика. С хората водим откровен разговор – и за успехите на страната ни, и за това какво още трябва да се подобри. Радвам се, че повечето хора оценяват постигнатото. За мен е важно да бъдем честни с хората и ясно да казваме кое е в правомощията на Европейския парламент и кое не. Несъмнено сега най-важно е да работим за обединена Европа, за достойни доходи и жизнен стандарт, за развитие и на най-малките населени места. Образование, сигурност, Европа – глобален лидер остават теми, по които ще продължа да работя.

WhatsApp Image 2019-05-23 at 19.41.51 (1)

Какво предимство Ви дава дългогодишният Ви опит като евродепутат пред опонентите Ви? Какви успехи отчитате, че сте постигнали като комисар по цифровата икономика и общество?

Опитът е важен ресурс във всяка една област. А когато става въпрос за полето на европейската политика, в което трябва да отстояваш националните интереси, опитът придобива още по-голямо значение. Давам конкретен пример. Предложих в новата Многогодишна финансова рамка да имаме програма „Цифрова Европа” на стойност 9,2 млрд. евро. Тя беше одобрена от Европейския парламент и Съвета. Програмата ще инвестира в ключови направления като цифрови умения, киберсигурност, цифрови иновационни хъбове, изкуствен интелект. Но предложението ми за тази програма дойде въз основа на стотици срещи и дискусии със заинтересовани лица – учители, млади хора, представители на ИКТ сектора, учени, експерти. Благодаря им!

снимка: cdt.nd.edu

снимка: cdt.nd.edu

Отчитам и други успехи, сред които са Цифрова програма за Западните Балкани, предложение за европейски суперкомпютър с инвестиции 1 милиард евро, европейска стратегия за жените, платени стажове за студенти, безплатен интернет за общините, стратегия за борба с дезинформацията…много са. С тези примери показах визия за цифровия единен пазар с човека в центъра на политиките и управляващ процесите.

В каква посока ще продължите да работите в сферата на цифорвизацията?

Първо ще бъде важно за мен да проследим прилагането на всички взети решения за последните две години. Това означава да видим реализирането на практика например на новите разпоредби относно географското блокиране, директивата за аудиовизуалните медийни услуги, свободното движение на данни, киберсигурността. Ще обърна специално внимание на отговорността на платформите и заради прозрачността в отношенията с бизнеса, и за борбата с дезинформацията онлайн.

снимка: thedoctorweighsin.com

снимка: thedoctorweighsin.com

Ще продължа работата и по борбата с незаконното съдържание. Оставам бдителна особено за спазване на мерките за премахване на терористичното съдържание в интернет в рамките на един час от появяването му онлайн. Така ще можем да защитим гражданите, най-вече децата и младите хора, от вредното въздействие на такова съдържание. Премахването му следва да става веднага след получаване на заповед от компетентните власти. В действията си по темата се водя от разбирането, че това, което е незаконно офлайн, трябва да бъде незаконно и онлайн.

снимка: www.pcworld.com

снимка: www.pcworld.com

Други важни за мен направления са образованието и придобиването на цифрови умения. Радвам се, че България допринесе темата за образованието да стои все по-високо в европейския дневен ред и ще продължа и аз да работя за това. Имаме нужда от модернизиране на учебните програми с въвеждане от най-ранна възраст на обучение в цифрови умения.

снимка: Kaldata.com

снимка: Kaldata.com

Несъмнено изкуственият интелект ще е една от основните теми следващите години. Неговото развитие не трябва да води до липса на контрол за използваните данни, нито до преобладаваща загуба на работни места. Преди месец публикувахме етични принципи за неговото развитие и използване. Сега ще бъдат тествани в държавите членки. Разчитам и на активността на България.

Но най-вече ще продължа да отстоявам подхода, който формирах към цифровизацията с човека в центъра и управляващ процеса. Това означава повече вземане предвид на социално-икономическото въздействие на цифровизацията.

Как ще убедите българските граждани да гласуват на евроизборите?

Днес нито една държава членка не може да се справи сама с много от предизвикателствата, пред които сме изправени. Виждаме последиците от Брекзит, от миграционната криза, от антиевропейските настроения. Важно е да останем обединени и мислим заедно за бъдещето на европейския проект. Постигнали сме не малко – пакета “Макрон” и борбата с двойния стандарт при храните са само малка част. Отборът на ГЕРБ винаги сме били водени от защитата на националния интерес.

снимка: Izbori.bg

снимка: Izbori.bg

Веднага след изборите предстоят ключови преговори за следващия седемгодишен бюджет на ЕС. Важно е договорения за България бюджет сега да се отстоява при финалните преговори. Затова е нужно да изпратим в Европейския парламент отбор, който вече е показал умения да преговаря, да отстоява позиции, да води диалог и постига резултати – отборът на ГЕРБ в Европейския парламент. Гласувайки масово, ние изпращаме послание, че сме фактор при вземането на общоевропейските решения. Ние искаме Европа на малките, но повече проекти с висока добавена стойност в ежедневието на хората. За това е нужно да излезем всички на 26 май и да гласуваме.

снимка: Depositphotos/Vepar5

снимка: Depositphotos/Vepar5

Как оценявате предизборната кампания на опонентите си от БСП? Смятате ли, че имат основание да поискат предсрочни избори при евентуална тяхна победа на сегашните?

Конфронтацията, разделението, насаждането на страхове у хората никога не са водили до нищо добро. Напротив, единство в работата за защита интересите на България, независимо от партийните различия, би било полезния подход. Постепенно в страната ни се подобрява инфраструктурата и в по-малките населени места, инвестира се в нови работни места, отварят се нови възможности за младите.

икономика ръст

България има устойчив икономически растеж от 3 и повече процента всяка година, рекордно ниска безработица, ръст на износа. Безработицата през 2018 г. е 5,2% – това е най-ниското ниво за последните три години. Двойно е увеличението на средната работна заплата, а тази на учителите за първи път изпреварва средната. Това са цифри, които показват, че се работи за подобряване на жизнения стандарт на хората. Искането на предсрочни избори и обещаването на неизпълними неща при такива добри икономически резултати би било популизъм.

Мария Габриел

Ще се отразят ли негативно вътрешнополитическите скандали и оставките в ГЕРБ на изборните резултати?

Поемането на отговорност се превърна в стандарт в ГЕРБ. Признаваме грешките си, всеки поема отговорността си, правим своите изводи. Би било чудесно и другите политически формации да следват такъв принцип. За мен това, което е най-важно, е да заслужим доверието на хората с действия, с конкретни мерки за подобряване на тяхното ежедневие. Имаме своите успехи, но това не бива да ни успокоява, а да работим още по-упорито, за да се усеща Европа и в най-малкото населено място в България.


Share Follow

Leave A Reply