Кандидатите за американска виза ще трябва да предоставят данни за всичките си потребителски акаунти в социалните мрежи, съобщи Би Би Си. Регулациите на Държавния департамент гласят, че хората ще трябва да представят информация за профилите си в социалните медии, имейл адреси и телефонни номера за период от пет години. В момента на предлагането на тези промени, властите прецениха, че предложението ще засегне 14,7 милиона души годишно.

фейсбук

Някои дипломатически и официални кандидати за американска виза ще бъдат освободени от строгите нови мерки. Въпреки това хората, които пътуват до САЩ, за да работят или да учат, ще трябва да предоставят тази информация. “Ние непрекъснато работим за намирането на механизми за подобряване на нашите процеси на скрининг, за да защитим гражданите на САЩ, като същевременно подкрепяме законното пътуване до Съединените щати”, съобщиха американските власти.

виза

Преди това само кандидати, които се нуждаеха от допълнителна проверка – например хора, които са били в части от света, контролирани от терористични групи – трябваше да предоставят подобни лични данни. В същото време Американският съюз за граждански свободи – група за граждански права – заяви, че няма “никакви доказателства, че подобен мониторинг на активността на хората в социалните медии е ефективен или честен”, добавяйки че това ще накара хората да се самоцензуват онлайн.


Share Follow

Leave A Reply