“Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%”, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов пред журналисти след заседание на енергийния регулатор, на което бяха обсъдени новите цени на тока и парното от 1 юли. „Ако трябва да бъдат удовлетворени всички искания на тези дружества, цената на електрическата и топлинната енергия за бизнеса и за бита в страната ще нарасне с не по-малко от 50-60 %. Тази социална цена българските граждани не могат да понесат“, допълни той.

снимка: www.bluezerohomes.com

снимка: www.bluezerohomes.com

„Затова Комисията, без да води до финансови затруднения за дружествата, в същото време да не ощетява българските потребители, постанови в своя доклад предложение, което не е прието, в края на месеца ще има финално решение, увеличението да бъде единствено в рамките на инфлацията за месец април 2018 година. Инфлацията е 3,7 %. Предложението, което прави комисията, се ограничава до 3,5%“, обясни доц. Иванов. В последните си доклади енергийният регулатор предвижда поскъпване на тока средно с 3,5% за страната и на топлоенергията – с 4,5%.

чез, евн, енерго про

Най-голямо следва да е повишението за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България – 3,59%. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3,46% по-големи сметки, а най-малко ще е поскъпването за абонатите на “Енерго-Про” в Североизточна България – с 3,38%. Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград – 17,53 %, и Габрово – с 12,53%. В София се очаква поскъпване с 4,3%, в Пловдив увеличението е със 7,4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7,52 %, а във Велико Търново – със 7,26%. Скокът в цената в Плевен е с 6,1%, а по-малки са в Русе – 3,86 %, Перник – 1,77% и Варна – 1,96%. Парното ще поевтинее само в Сливен – с 0,4%.


Share Follow

Leave A Reply