“Аргументите на КЕВР за вдигане цената на тока са напълно основателни”, каза днес във Варна министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя допълни, че когато се коментира тази тема, не бива да се забравя, че освен всичко друго стойността на въглеродните емисии се е покачила рязко.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„КЕВР е орган, който определя цената на електрическата енергия за битовите потребители, и за тази част от стопанските потребители, които са присъединени към мрежата на ниско напрежение. Така че г-н Иванов много ясно заяви каква ще бъде цената на електрическата енергия за следващия регулаторен период и какви са причините на покачването на цената на електрическата енергия до размера на годишната инфлация. Аз смятам, че аргументите, които регулаторът изтъкна, са напълно основателни. Това са аргументи, които не са свързани само с нашата реалност в областта на енергетиката, те касаят цяла Европа”, коментира Петкова.

ток, цени

“От страна на регулатора беше ясно посочено, че една от причините е свързана с покачването на цените на въглеродните емисии, знаете, че те рязко се покачиха. Това е един фактор, който няма как да не бъде отчетен. Така че регулаторът в рамките на своята компетентност и на своите правомощия, е определил такава цена на електрическата енергия на база на разходите, които дружествата производители на енергия са заявили“, допълни енергийният министър.


Share Follow

Leave A Reply