“Общо 4 млн. лв. сме предвидили за инвестиции в сградите и апаратурата на общинските болници за тази година”, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя провери ремонтните дейности в столичната Акушеро-гинекологична болница “Шейново”. От март насам се извършва саниране на фасадата на сградата, ремонт на покрива, подменя се ВиК и отоплителната инсталация. При проверката не бяха констатирани нередности, а реновирането протича по план.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Нещата вървят добре, графиците се спазват, така че да се надяваме, че есента ще имаме изцяло санирана болница. Общинската болница „Шейново“ е една от най-добрите болници в София. Имаме специална политика на финансиране. Всяка година отделяме между 8 и 7 млн. лева за финансиране, което е огромна глътка въздух за общинските болници. Тази година сме отделили до 10 млн. лева за дофинансиране”, коментира Фандъкова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

“Само за дейности болница „Шейново“ получава половин милион лева общинско финансиране. Отделно са инвестициите. Миналата година около 2 млн. лева инвестирахме с Общински болници и Диагностично-консултативни центърове, тази година сме предвидили инвестиции в сгради и апаратура. Най-голямата от тях е болница „Шейново“ с тази цел – енергийна ефективност, спестяване на средства от отопление и разбира се, по-добър вид. Средствата от отоплението остават за болницата“, допълни столичният кмет.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В началото лекарите са имали опасение дали ремонтът няма да попречи на дейността на болницата, но заместник-директорът на “Шейново” д-р Румен Велев съобщи, че болницата функционира по обичайния начин. „Имах известни опасение относно ремонта, но този месец се родиха около 185 бебета и ни беше най-успешният месец. Направихме някъде около 550 операции, което е изключително добре“, заяви Велев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова се очакват 20-25% икономия на разходите, след като се смени отоплителната инсталация. 855 хил. лева са отпуснати за ремонтните дейности на болница “Шейново” тази година, които се очаква да приключат до 70 работни дни, т.е. до началото на отоплителния сезон.


Share Follow

Leave A Reply