16-годишното момче от Пловдив е обект на вербовка от „Ислямска държава“. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с образуваното досъдебно производство за тероризъм, предаде „Фокус“. Според него става въпрос за класически случай. „Става въпрос за дете, непълнолетен български граждани, на 16 години. В сряда се получи устен сигнал, който е с източник близки на това дете. Колегите от ДАНС веднага ни уведомиха. В рамките на часове беше създадена организация. Става въпрос за ученик, дете, а вече и обвиняем, което се радикализира“, каза още Гешев.

„Беше извършено претърсване на две помещения, които е ползвало детето. В тези помещения, бяха намерени множество готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства. На първо място това е така наречената на жаргон “тръбна бомба”. Устройство, което много често се използва при атентати в САЩ“, каза още Гешев. „Другото, което беше намерено е взривно устройство в процес на изготвяне“, допълни още заместник-главният прокурор. По думите му теглото на веществото е 14, 5 кг. „То се е използвало в някои от атентатите в Белгия и във Франция, включително и в атентата в Сарафово“, уточни още Гешев.гдбоп, полиция, арест

Той уточни, че в атентата в Сарафово е използван около 2 кг от това вещество. Той допълни, че е намерено и знаме на „Ислямска държава“. „На първо място става въпрос за ученик на 16 години. Ученикът е от елитна пловдивска гимназия, от добро семейство с възможности. Ученик, който е супер интелигентен“, допълни още заместник-главният прокурор.

По информацията към момента ученикът е бил вербуван от “Ислямска държава” /ИД/ чрез контакт в социалните мрежи. При претърсванията е открито вещество около 14,5 кг, като използваното в атентати в Белгия и Франция, включително и при атентата в Сарафово. Материалите за изготвяне на веществото са общодостъпни на пазара. Открито е още знаме на ИД и общодостъпна литература за тероризма. Момчето е било под влияние на вербовка от около една година. На детето му е била оказана и процедура, по която да приеме исляма.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

От прокуратурата са преценили да поискат от спецсъда момчето да бъде поставено в специализирано заведение, в което с него да работят психолози и психиатри. Заседанието е било закрито и съдът е преценил да наложи надзор от член на Комисията за противообществените прояви. От прокуратурата ще протестират, защото смятат, че на момчето му е необходима по-сериозна помощ от специалисти, в изолирана среда.

Зам.-главният прокурор Гешев допълни, че според доказателствата е осъществен състав на престъпление. Няма обаче данни дали е имало конкретен обект, срещу който да се подготвя атентат. Той призова медиите да не търсят родителите и училището на момчето. И отбеляза, че органите на реда имат пълното съдействие на семейството, които са заявили готовност със сина им да работи психолог.


Share Follow

Leave A Reply